ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

18.03.2023

BOĞAZIN DİBİNİ BOYLAYANLAR

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

 

      Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması ve Çanakkale Cephesi'nin açılması ile birlikte Çanakkale Boğazı'nı geçmeye çalışan düşman devletleri; 18 Mart 1915 tarihinde boğazı geçmeye çalışırken ağır kayıplar vermiş, daha sonra Gelibolu'ya çıkarma yaparak, donanmalarının geçişini engelleyen topçu bataryalarını etkisiz hale getirmek için, kara savaşlarını başlatmıştır.

      Çanakkale boğaz harbi, Churchill tarafından tam olarak benimsenmiş ve kabul görmüştü. Çanakkale Boğazı'nı geçmek niyetiyle hazırlanan planı hayata geçirmek için, Amiral Carden'in emrine; Queen Elizabeth, Inflexible, Agamemnon, Triumph, Cornwallis, Albion, Vengeance, Lord Nelson, Swiftsure, Irresistible, Ocean, Prince George, Majestic, Goliath ve Canopus; Fransız Tuğamirali Guepratte komutasında da Bouvet, Gaulois, Suffren ve Charlemagne zırhlıları, 3 hafif kruvazör, 16 muhrip, 7 denizaltı, 12 mayın tarama gemisi, Ark Royal ve Ben Mc. Chree ana uçak gemileri, Minca sabit balon gemisi, nakliye gemileri ve şileplerden oluşan büyük bir armada oluşturulmuştu.

      Çanakkale Boğazı'ndaki topçu bataryalarına öldürücü darbenin vurulmasına yönelik yapılacak büyük harekatın plan ayrıntıları, 15 Mart günü belli olmaya başlamıştı. Öncelikle giriş tahkimatının yok edilmesi, ikinci olarak orta bölge topçusunun yok edilmesi ve bu bölgeye döşenmiş olan mayınların temizlenmesi, üçüncü olarak merkez tahkimatın yok edilmesi, son olarak da kalan mayınların temizlenmesi ile boğazın dar yerindeki tabyaların, karaya çıkarılacak müfrezelerle işgal edilmesi ve böylece donanmaya, Marmara'ya giriş yolunun açılması sağlanacaktı.

      Dünyanın yenilmez armadası olarak bilinen filo, Çanakkale Boğazı'nın sularına ve Gelibolu Topraklarına gömülmüş ve boğazı terk etmek zorunda kalmıştır.

      18 Mart 1915, yalnızca Çanakkale'de yapılan bir savaş olarak kalmamış, Türkiye'nin kurulmasında da gerek kadro ve gerek moral bakımından büyük bir heyecan uyandırmıştır. Halkımızda ve askerimizde yarattığı coşku ve heyecan ile Kurtuluş Savaşı'nın başarıyla sonuçlanmasını sağlamıştır.

      Günümüzde, Denizcilerin “seyir defteri” adını verdiği deftere geminin rotası yazılırken “İstanbul Boğazı geçildi” veya “Marmara geçildi” diye yazılır ancak sıra Çanakkale'ye gelince seyir defterine asla “Çanakkale geçildi” şeklinde yazılmaz, ‘'Çanakkale çıkıldı" ya da "Şehitlik Abidesi selamlandı" yazılır. Çünkü Türk gemilerinde çalışan kaptan bilir ki; ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!

      18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi 108'inci yıl dönümünde; dünyanın saygıyla andığı askerlerimizin, eşsiz komutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve tüm şehitlerimizin, ruhları şad olsun.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.         


Bu yazı 178 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans