ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

20.03.2023

MİDEMİZ, AĞZIMIZ VE BEYNİMİZ

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

      20 Mart 2022 Pazar ve acaba 3'ü de bir arada olan bir gün mü?

      20 Mart;

- Dünya un günü,

- Dünya ağız sağlığı günü,

- Dünya mutluluk günüymüş.

      Midemizi ilgilendiren ‘Dünya Un Günü' bu yıl, dördüncü kez kutlanacak. İnsanlık için en önemli gıda ürünlerinden biri olan un, 1000 yıldır insanları doyuruyor, sağlık, esenlik ve refaha katkıda bulunuyor. Hızla artan küresel nüfus ve jeopolitik ve iklimsel zorluklar göz önüne alındığında, unun yani beyaz altının önemi de arttıkça artıyor. Toplumların siyasi, ekonomik ve kültürel gelişiminde de bu ürünün etkisi çok büyük. Undan yapılan ekmek, makarna, bisküvi vb. gıdalar, insanlığın günlük gıdasıdır.

      Sırası geldi ve "son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam, paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak'' diyen kızılderili atasözünü hatırlayalım.  

      Un günü için 20 Mart tarihin seçilmesi tesadüfi değil. Dünya genelinde bahar gündönümü 19 ila 21 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Kuzey Yarımküre'de baharın başlangıcı olan bugünlerde ekim yapılıyor. Güney Yarım Kürede ise sonbahar başlangıcı ve hasat yapılıyor.

      Dünya Un Günü, beyaz altının her zaman sahip olduğu medeniyet gücüne dikkat çekiyor.

      Bu arada, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da yapılan ve 19 Kasım 2022'den itibaren de 120 gün uzatılan ve bugün bitecek olan Tahıl Koridoru Anlaşması da yeni bir tarihe kadar, tekrar 120 gün olarak uzatıldı.

      Ağız ve diş hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak görülmekte. Hastalığın önlenebilmesi için problemlerin açığa çıkması beklenilmeden koruyucu uygulamalar yapılmalı, gelişen rahatsızlıklar ise ertelenmeden tedavi edilmeli.

      Ağzımızın içi bakteri dolu. Diş fırçalanırsa kötü bakteri üremez. Günde 3 kez fırçalamak mümkün olmayabilir, sadece 1 kere ama mutlaka özenerek fırçalayın. 3 ayda bir de fırçamızı değiştirelim.

      Mutluluk, yüzyıllardır merak edilen, üzerine düşünülen ve anlaşılmaya çalışılan çok boyutlu bir kavram.

      Sevdiğimiz şeyleri yapmak, güçlü sosyal ilişkiler geliştirmek, affedebilmek, iyimserlik, şükran duymak, hayatın, kendimizin ve dünyanın farkında olmak, mutluluk demektir.

      Beynimiz sayesinde, mutlu olup olmadığımızı anlıyoruz.

      Bugün 20 Mart ve 3'ü de birarada ama bu 3'lüye de her zaman para gerekiyor.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.         

 
 
 

Bu yazı 212 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans