ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.03.2023

DÜN VE BUGÜN

YazıYorum (Mete Kozdağ)   

 

      Dün, 21 Mart; Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gün.

      Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından kutlanır.

      21 Mart, Nevruzun yanı sıra; Dünya Şiir Günü, Uluslararası Irk Ayrımıyla Mücadele Günü, Orman Günü ve Orman Haftası (21-26 Mart) olarak da kutlanıyor.  

      Uluslararası Irk Ayrımıyla Mücadele Günü. 1960 yılında bugün, Güney Afrika'nın Sharpeville kentinde, Apartheid Paso yasalarını protesto etmek isteyen göstericilere polis tarafından ateş açılması sonucu, 69 kişinin ölümüne neden olan olay yaşanmıştı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1966 yılında alınan kararla, ırk ayrımıyla mücadele başlamış oldu.

      Dünya Şiir Günü. 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanmaya başlanmış. Bugünün amacı olarak, 'farkındalık oluşturmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak' şeklinde nitelendirilmiş, şiir okumayı, yazmayı, yayınlamayı teşvik etmeyi amaçlamış.

      Orman Haftası (21-26 Mart). İnsanların tarla, bağ, bahçe, mesken alanı gibi toprağa olan ihtiyaçları yanında, kağıt ve diğer hammaddesi odun olan sanayi ürünü ihtiyacını mevcut ormanlardan karşılama yoluna gitmesi, ormanlarda önlenemeyen tahribatlar oluşturdu. Toplumları bilinçlendirmek amacı ile Kuzey yarım kürede ilkbaharın, Güney yarım kürede sonbaharın başlangıç günü olan 21 Mart gününün Dünya Ormancılık Günü ilan edildi. Türkiye'de 1975 yılından beri çeşitli etkinliklerle bu hafta kutlanıyor. 

      Bugün 22 Mart; bereket olan yağmur, yağmaya başladı ve devam edecek. Kısa bir zaman önce korktuğumuz susuzluk-kuraklık sorununa da bitmiş gibi davranılıyor.  

      Dünya yüzeyinin %70'ten fazlası suyla kaplıdır. Dünya üzerindeki yaşam da suda başladı, bu yüzden gezegenimizde yaşayan tüm canlıların suya muhtaç olması şaşırtıcı değil.

      Suyun tarihi, insanın tarihinden daha eski.

      Dünya su günü olan 22 Mart, Orman Haftasıyla beraber kutlanıyor. Hiçbir karşılık beklemeden canlılara hizmet sunan ormanlar, erişilebilir tatlı suların yaklaşık %75'inin sağlanmasında rol üstleniyor. Ekolojik işlevleri ile birlikte ormanlar dünya nüfusunun %20'sine geçim olanakları sunuyor. Orman varlıklarını iklim değişikliği, yangınlar ve ormansızlaşma gibi etkenler olumsuz etkiliyor. Bu açıdan ele alındığında orman varlıklarının korunması için yüksek düzeyde hassasiyet gösterilmesi gerekliliği öne çıkıyor.

      Ülkemiz, su zengini olan ülke değil artık.

      Gerekli tedbirler alınmazsa!... Çölleşen topraklarımız olacak ve suyu ancak serap olarak göreceğiz.

      Dün ayrıca ‘21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü' çeşitli etkinlikler kutlandı. Farkındalık yazımı, birkaç gün içinde kaleme alacağım.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.  

 
 
 

Bu yazı 205 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans