ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

26.03.2023

AYAR TUTMAYACAK AYARSIZ AYARLAMA

YazıYorum (Mete Kozdağ) 

 

      En düşük emekli maaşının 7500 liraya çıkarılmasıyla birlikte 7500 liranın üstünde emekli maaşı alanlara yeniden bir düzenleme yapılmamasına; ayar tutmayacak ayarsız ayarlama, demek gerekiyor.

      Ortalama emekli maaşını, en düşük emekli maaşına yaklaştıran bu ayar emekliler arasındaki ayarsızlığı, daha da artıracak.

      En düşük emekli maaşı uygulaması, aylıkların belirli bir miktarın altına düşmesini önlemek ve asgari geçim düzeyini korumak için sosyal güvenlik sistemleri içinde yapılan bir ayarlama.

      Yıl 2008 ve yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu; çalışanlar yanında, emeklilerin ayarlarını da bozdu. Emeklilik yaşı yükseltildi, emekli olmak zorlaştırıldı. Emekli aylığı hesaplama ve bağlama oranlarında yapılan ayarsız değişiklikler sonucunda emekli aylıkları düşmeye başladı. Aynı koşullarda fakat farklı zamanlarda emekli olanların aylıkları arasında büyük ayarsızlıklar, eşitsizlikler ortaya çıktı.

      1999-2007 arasında, emekli aylıklarının ayarlamasına enflasyonun yanı sıra Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesi de dahil edilirken 2008 yılında yapılan ayarsız değişiklikle güncelleme katsayısına milli gelirdeki büyümenin sadece yüzde 30'u eklenmeye başlandı. Aylık bağlama oranları da yüzde 75'ler seviyesinden yüzde 50'lere düşürüldü, ayarlandı.

      En düşük emekli maaşı;

- Önce 1500 liradan 2500 liraya,

- Sonra 3500 liraya,

- Yılbaşında 5500 liraya,

- Şimdi de 7500 liraya, ayarlandı.

       En düşük emekli maaşının 7500 liraya ayarlanması ‘kök maaş' için yapılacak ayarı da ayarsız hale getiriyor. 

      Maaşı 7500 liranın altında olan emekliler; maaşları, bu rakama ulaşana kadar yapılacak zamları, kök maaşlarına eklenecek şekilde alacak.

      Yani kök maaşı 5500 lira olan bir emekliye, temmuz ayında yapılacak zam oranı 7500 lira üstünden değil 5500 lira üstünden ayarlanacak, yansıtılacak.

      Kök maaş, yapılan zamlarla 7500 lirayı geçerse; gelecek zamlar da 7500 liranın üzerine eklenecek.

      Yapılan ayarın bozulması ve yanlış ayar yapılması; ayar tutmayacak ayarsız ayarlamaların devam etmesine neden olurken adaleti de sağlayamıyor.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar. 


Bu yazı 226 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans