ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

26.04.2023

KIRMIZI ET SADECE KIYMA VE KUŞBAŞI MI?

YazıYorum (Mete Kozdağ)      

   

 

      Etin tanımı Et ve Süt Kurumu tarafından ‘'eksojen amino asitlerce (vücudun sentezleyemediği ve dışardan alınmaları zorunlu olan amino asit) zengin, gıdalar arasında üretimi kolay, hoşa giden lezzette, iştah açıcı, açlık duyumunu çabuk gideren, doyurucu yapısında hayati öneme sahip besin öğelerini yeteri miktarda içeren, bu nedenle beslenme bozukluklarını ve hastalıklarını kolaylıkla önleyen vazgeçilmez bir hayvansal besindir'' şeklinde açıklanmış.                                                  

      İlgili kurumun sayfasından devam ediyoruz ..., sağlıklı bir yaşam için önemli ögelerden biri olan kırmızı etin az tüketilmesi demir ve vitamin eksikliğine bağlı hastalıklara neden oluyor. Kırmızı et yenmesi, bebekler, gelişme çağındaki gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için önem taşıyor. Yeteri kadar et yemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamini eksiklikleri gelişebilir. Çocukların zihinsel gelişiminde faydalı olduğu belirtilen kırmızı et, ayrıca büyüme üzerinde de etkili oluyor. Kırmızı etin haftalık beslenme düzeninde en az bir kez yer alması gerekiyor. Yağsız olarak, haşlama veya fırında pişirilerek tüketilmesi önerilen kırmızı etin yetersiz alımı sonucu, demir eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıkıyor. Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde etkili oluyor.

      Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (Ankara PERDER) bünyesinde faaliyet gösteren marketlere bu haftadan itibaren ihtiyaç duydukları kadar karkas et temin edeceklerini ifade etti.

      PERDER kapsamındaki satış noktalarında kıymanın kilogramı 190 ve kuşbaşının kilogramı da 210 liradan satılacak.

      Kırmızı et sadece kıyma ve kuşbaşı mı? Sorunun cevabı için et çeşitlerine bakalım ...

- Antrikot, etin en lezzetli yeri olup dana pirzola da bu bölümde yer alır.

- Biftek, çeşitli aşamalardan geçirilerek dilimlenmesi sonucunda fileto da elde edilir.

- Bonfile

- Rosto

- Tranç, tas kebap için tercih edilir.

- İncik

- Kıyma

- Döş, göğüs etine döş denir ve kuşbaşı et yapılır.

      Gelir durumu ne olursa olsun her vatandaş sadece kıyma ve kuşbaşı değil antrikot, biftek, bonfile, rosto, tranç ve incik de yemeli.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.     

 
 
 

Bu yazı 268 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans