4 - 7 MAYIS 2023 tarihlerinde düzenlenen 24'üncü Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali etkinliklerine katılmak maksadı ile İZMİR'in BAYINDIR ilçesine gittik. Geziye katılanlar Kara Harp Okulu 1970 yılı mezunu İzmir Grubu üyeleri idik. Eşlerimiz dahil 29 kişi ile geziye katıldık.
Baharın en güzel günü 6 MAYIS 2023 Hıdrellez günü güle oynaya, yemyeşil ovaların insan ruhunu dinlendiren manzaralarını seyrederek yolculuk yaptık.
Başkanımız Emekli Topçu Pilot Alb. Feryal TÜRKÖZ tarafından planlanan bu gezinin fikir öncüsü de yine başkanımız olmuştur. Kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gezide başkanımız da biz de yalnız değildik, başkan yardımcılarımızın her ikisi de eşleri ile birlikte aramızda idiler Emekli Albay Kamil TATLICI ve Emekli Albay Ahmet Hamdi KANAY'a hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Gezimiz, meteorolojinin şiddetli sağanak yağış olacağı verileri dolayısı ile 5 MAYIS'dan - 6 MAYIS 2023 Cumartesiye ertelendi. Midibüs ile İZMİR – KEMALPAŞA - TORBALI - BAYINDIR karayolunu takiben 80 Km. yol aldık ve saat 12:00'de BAYINDIR'a vardık. Giderken yolumuzun üzerindeki, çiçek bahçeleri arasında yer alan bir kafede mola verdik, sohbet ederek çaylarımızı içtik ve çiçekler arasında fotoğraflar çektirdik. Bahçe ve seralarda yetiştirilen çiçeklerin güzelliği bizleri adeta büyüledi…
- Tarihi MÖ :3000'lerden de öncesine dayanan BAYINDIR'ın kuruluş tarihi bilinmemektedir. Bayındır yemyeşil ve çok verimli topraklara sahip şirin bir ilçemizdir. Geçmişte Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar ve Bizanslılar, 1084 yılından itibaren Selçuklular, 1425 den itibaren Osmanlı hâkimiyetinde kalmıştır. Oğuzlar'ın Üçok kolundan olan Yörükler tarafından kurulmuş bir yerleşim yeridir. 1871 de Belediye teşkilatı kurulmuş, 1875 de İlçe olmuştur. 30 MAYIS 1919 Yunan işgaline uğramış, 2,5 yıl işgal altında kalmış ve 4 EYLÜL 1922 de işgalden kurtulmuştur.
- Kuzeyinde 2157 metre rakımlı BOZ DAĞLAR, güneyinde AYDIN DAĞLARI vardır, iki dağın arasında çok verimli Küçük Menderes nehri, ovası ve vadisi yer alır. İlçe Nüfusu: 40.073 dür, her yıl 3 - 5 MAYIS tarihlerinde düzenlenen festival bu yıl 4 - 7 MAYIS tarihinde kutlanmaktadır.
***BAYINDIR'DA ZİYARET EDİLECEK YERLER: Hacı Sinan Camii 19 kubbelidir ve kare şeklinde bir mimariye sahiptir. Eskici Dede Türbesi, Eski Çıplak Köyü “Kerpiçten yapılmış ve yıkılmaya yüz tutmuş binaları ile tanınır.” Ovacık Milli Kültür ve Tabiat Parkı, Bayındır Kaplıcalarıdır.
***BAYINDIR'DA ÇİÇEKÇİLİK: Bayındır Osmanlı döneminden beri çiçekçilik ile adını duyurmuştur. Özellikle yetiştirdiği GÜL çeşitleri ve GÜL BAHÇELERİ ile ünlüdür. Son yirmi beş yıl içinde ilçede çiçekçilik çok gelişmiştir. 2002 yılında kurulan ÇİÇEKÇİLİK KOOPERATİFİ sayesinde üretilen çiçekler milli ve milletlerarası pazarlara ulaştırılmaktadır. İlçede 230 adet küçük ve orta ölçekli çiçekçilik işletmesi mevcuttur.
İlçe halkının ovada yaşayan bölümü verimli topraklarda tarım - ziraat ve ÇİÇEKÇİLİK ile uğraşmaktadır. Yüksek yerlerde ve orman köylerindeki halk daha ziyade hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bayındır'ın 59 mahallesi vardır, bunlardan 36 adedi Büyükşehir Belediye yasası gereği kırsal mahalleye dönüştürülen köylerdir.
GEZİDE YAŞADIKLARIMIZ, GEZİ HAKKINDAKİ İZLENİMLERİMİZ ve SONUÇLAR:
- Gazi Çavuşumuz, bizim buraları ziyaret edeceğimizi İzmir Gaziler Derneği Başkanı olan devre arkadaşımız E. P. Kd. Alb. Mehmet GÖKMEN'den öğrendiğinde; Komutanım mutlaka sizleri bekliyorum köyümde ve evimde ağırlamak istiyorum demiştir. Eşlerimiz ile birlikte dönüşte onun köyüne uğradık ve Gazi Ahmet TINAZ ile biz de tanıştık ve ikramlarını aldık, çaylarını içtik. Hala Komutanlarına içtenlikle bağlı ve saygı ile ellerinden öpüyor. İşte “TÜRK ASKERİNİN BÜYÜKLÜĞÜ” budur diye takdir ettik.
- Üç Gazi devre arkadaşımız; E.P.Kd.Alb. Kamil TATLICI ve E. P. Kd. Alb. Mehmet GÖKMEN ile E. Dz. İs. Kd. Alb. Ferhat KOLAT da eşleri ile birlikte gezimize katılmışlardır. Onların varlığı ve katılımları, burada sıcak ve samimi bir buluşma ile kaynaşmaya sebep olduğu gibi, Gazi Ahmet TINAZ Çavuş ile sohbetin ve organik asker dayanışmasının coşkulu olarak yaşanmasına da vesile olmuştur.
-Esasen Harp Ceridelerinde kayıtlı “Kıbrıs Barış Harekâtına Teğmen - Üsteğmen rütbesi ile katılan” ve Gazilik unvanı kazanarak madalya sahibi olan 80 kadar devre arkadaşımız mevcuttur. Bu sebeple, biz devremiz ve Gazi arkadaşlarımız ile gurur duyuyoruz.
- Bayındır İlçe Kaymakamlığı ile Festival Tertip Komitesi'nin festival için iyi bir planlama, tertip ve düzenleme yapmadığını/yapamadığını ve organizasyonda bazı eksiklikleri olduğunu tespit ettik.
- Her yıl festivale katılanlara ikram edilen KEŞKEK yine vardı ama halka ve katılımcılara ücret karşılığı satılıyordu. Ünlü sanatçıların da katılımları ile gerçekleştirilen HALK KONSERLERİ bu yıl tertip edilmemişti, onun yerine iktidar yanlısı siyasi partilerinin şarkı, türkü ve marşlarını çalarak yüksek sesle müzik yayını yapıldığını gördük ve duyduk. Depremden dolayı ne yapalım, bu yıl böyle oldu diye söyleyip geçiştiriyorlardı.
- İlk kez izlememize rağmen kasabanın ortasında 2-3 Km. uzunluğa sahip, pek de geniş olmayan bir caddede çiçekçiler kendi imkânları ile caddenin sağ ve solunda çiçek tezgâhları oluşturmuşlar ve yerleşmişler, çanlı çiçek satıyorlardı. Her yerde, her cins çiçekleri satanlar mevcuttu.
- Gönül arzu ederdi ki GÜL, KARANFİL, MENEKŞE, LALE, SÜMBÜL, ORKİDE, BEGONVİL, CEMİLE, ZAMBAK ve SOĞANLI ÇİÇEKLER, KIBRIS AKASYASI, KAKTÜS, FESLİHAN, MİMAZO, NERGİS, KEKİK…vb. ayrı bir yerde sergilensin.
- Ayrı bir grup olarak da bahçe ve çit bitkileri ile diğer çiçekler sergilenebilirdi. Sergideki tasnif ve çiçek gruplandırması iyi yapılmamıştı. Festivalde Uluslararası kitlelere hitap edecek tarz ve kriterde bir sergileme ve dizayn olmadığını gördük.
- Çiçekçi tezgahlarında zeytin fidanı, asma fidanı, iğde, incir ve diğer meyve fidanlarından tutunda her şey mevcut idi. Mevsim itibarı ile bahçelerimize ekilecek domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, bamya, maydanoz, marul, tere…vb. fide çeşitleri dahil tezgahlarda yerini almış idi…
- Yine hiçbir yerde eksikliğini hissetmediğimiz İNCİK - BONCUK satanlar ile GÖZLEMECİLER iş başında idi. Belki doğru belki yanlış, Uluslararası Çiçek Festivali pazarında traktör dahil her türlü ziraat ve tarım aletleri ile makineleri, gübre ve çiçek toprağı, ilaç ve ilaçlama makineleri sergileniyordu. Onların yeri ayrı olmalı idi veya ayrılabilirdi, ikinci el otomobiller bile sergilenmişti.
ÇİÇEK ve BÖCEK SEVGİSİNİ GÖNLÜNDE HİSSEDENLER MERHAMETLİ ve ŞEVKATLİ OLURLARMIŞ. İşte bizim arkadaşlarımızın çiçek sevgisi budur dediler ve bu sevgilerini gösterdiler. Eşlerimiz Hanımefendiler, başlarına mevsim çiçeklerinden derlenerek yapılmış TAÇ'lar satın alıp taktılar ve birbirlerine armağan da ettiler, bazıları arkadaşlarına armağan etmek için yanlarında götürdüler.
- Bu gün benim doğum günüm idi ben, 06 MAYIS 1949 tarihinde HIDRELLEZ GÜNÜ doğmuşum, rahmetli anam öyle derdi “ben seni HIDRELLEZ günü doğurdum” Bu sebeple yaş günümde bir hata yoktur, yaş günümü bilen, öğrenen, hatırlayan ve unutmayan arkadaşlarım ayrı ayrı kutlamada bulundu. Mutluluk bir yana, çocuklar gibi sevindim. Çok sevdiğim ve değer verdiğim arkadaşım Feryal TÜRKÖZ bana yaş günü armağanı olarak, canlı BEYAZ KARANFİL çiçeği armağan etti. En güzel şekilde bakıp koruyacağım. Bu jesti için kendisine teşekkür ediyorum.
- Daha iki gün önce göz ameliyatı olan E. Top. Kd. Alb. Orhan ACUNER'in de eşi ile birlikte aramızda bulunması bizleri çok memnun etmiştir. Kendisine tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Uçsuz bucaksız zeytin ağaçları ile dolu tarlalar arasından asfalt yolları takip ederek kilometrelerce gittiğimiz ve geçtiğimiz yerlerde rengârenk çiçek, fide, sebze ve meyve ağaçları gördük, baharın, toprağın ve çiçeklerin kokusunu doyasıya hissettik. Hava günlük ve güneşlik idi hatta bazı yerlerde hava sıcaklığından dolayı gölge arar hale geldik, canlı ve cıvıl cıvıl bir bahar günü yaşadık.
Eş ve dostlarınıza tavsiye eder misiniz? derseniz, elbette güzel İZMİR ilimizin şirin ilçesi BAYINDIR'a mutlaka gidiniz ve görünüz. Her yıl Mayıs ayının ilk haftasında düzenlenen Uluslararası Bayındır Çiçek Festivalini kaçırmayın derim.
Doğası, tertemiz havası, yemyeşil ovası, verimli bağ ve bahçeleri ile rengârenk çiçeklerini, çiçekçilerini ve çiçek bahçelerini gezin ve görün, organik ürünlerinden satın alın, tadın ve koklayın. Sizler de dostlarınıza güzel yurdumuzun böyle güzelliklere sahip bir ilçesinin var olduğunu anlatın, ne mutlu giden, gören, alan, tadan ve çiçek koklayanlara diyorum.
Gönlünüzden doğa, çiçek ve böcek sevgisi hiç eksik olmasın, derdiğiniz ve derlediğiniz en güzel çiçekleri sevdiklerinize armağan ediniz. Rengârenk, çiçekli ve güneşli bahar günleri sizlerin olsun.