ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

05.05.2023

HAYVANLARIN AHI

YazıYorum (Mete Kozdağ) 

 

 

      Covid-19 vakalarının tüm Türkiye'ye yayılmasını fırsata çevirmek için düğmeye basıldı ve Edremit İlçesi'ndeki Zeytinli-Altınkum Mevkii'nde bulunan sulak alanın; doğal sahibi olan hayvanlardan alınarak, insan eline devredilmesi ve yapılaşmaya açılması için çalışmalara başlandı.

      Coğrafya bilgilerine bakıldığında sulak alanlar “denizlerin gelgit hareketlerinin çekilme devresinde altı metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, özellikle su kuşlarının barınma yeri olan bataklık, sazlık ve turbalıklar” şeklinde tanımlanıyor.

      Türkiye 1994 yılında, İran'ın Ramsar kentinde imzalandığı “Ramsar Anlaşması” ile “Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme”ye taraf olarak 12 sulak alanı; korumayı, geliştirmeyi ve akılcı kullanmayı taahhüt ederek, bir mevzuat yayınladı.

      Bu mevzuat, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılı şubat ayı meclis toplantısında sulak alanın “yapı rezerv alanı” olarak satışa çıkarılması ve yapılaşmaya açılmasının tüm itirazlara rağmen kabul edilmesiyle ihlal edildi.

      Sonrasında açılan dava, istinaf (mahkemece verilen kararın kesin olmadığı) yolu açık olmak üzere şimdilik, hayvanların/kuşların lehine oldu.

      6 Şubat depremleri, gözleri MTA'nın güncellenen fay hattına çevirirse Edremit'in birinci derecede deprem bölgesi olduğu görülecektir.

      Sulak alana yapılacak olan;

- Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde,

- Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Rezerv Konut Alanında,

- Engin Kent Sitesinde, hayvanların ahı tutar ve doğa, kendisine ait olanı geri alır.

      "Hayvanlara Merhamet: Dini ve İnsani Sorumluluğumuz" konulu cuma hutbesi ..,

"En küçüğünden en büyüğüne kadar her hayvan, Allah'ın eseri olarak değerlidir ve O'nun tarafından insana emanet edilmiştir. İnsanoğlu, hayvanlara karşı insaflı, şefkatli ve merhametli olmakla mükelleftir. İslam, hayvanlara zulüm ve işkence anlamına gelen, onları yaratılış amacına aykırı biçimde zorlayan her türlü davranışı yasaklar. Resul-i Ekrem, bir hadisinde bizi şöyle uyarır: Hiçbir kimse yoktur ki bir serçeyi yahut ondan daha büyük bir canlıyı haksız yere öldürsün de Yüce Allah ona bunun hesabını sormasın!"

"Hayvanlar da tıpkı bizler gibi yeryüzünün sakinleridir. Onların da yaşama, korunma, barınma gibi temel hakları olduğunu unutmayalım. Varlık alemine sevgi, şefkat ve ibret nazarıyla bakalım. Hiçbir canlıyı incitmeyelim. Özellikle kış şartlarında hayvanlara karşı daha duyarlı olalım. Dini, vicdani ve insani sorumluluğumuzu yerine getirerek Rabbimizin rızasına talip olalım."

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar. 

 
 
 

Bu yazı 194 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans