YazıYorum (Mete Kozdağ)
19 Mayıs 1919 Milli Mücadele Tarihimizde ve yeni Türk Devleti'nin kuruluşunda çok önemli yere sahip olduğundan Atatürk bu olayı hem milli kurtuluş hareketinin başlangıcı saymış, hem büyük Nutuk'unu bu olayla başlatmış, doğum gününü soranlara da 19 Mayıs'ı işaret etmişti.
Bu günü ebedileştirmek isteyen Samsun halkı, 1926 dan itibaren 19 Mayıs'ı Gazi Günü olarak kutlamaya başladı ve bütün bu olaylardan Atatürk haberdar edildiği gibi kendisi de bunlara ilgisiz kalmadı, cevabi telgraflarıyla memnuniyetini dile getirdi.
1933 yılındaki Gazi Günü, Samsun sınırlarını aşarak İstanbul'da bulunan Samsunlular tarafından da kutlanmaya başlandı.
24 Kasım 1934 tarih ve 2587 Sayılı Kanunla Gazi Hazretlerine Atatürk soyadının verilmesinden sonra, 1935 yılı 19 Mayıs'ından itibaren Gazi Günü'nün adı, Atatürk Günü oldu.
1937'de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) illere genelge göndererek bundan böyle 19 Mayıs'ta İdman Bayramı olarak etkinlikler yapılmasını istedi. MEB'in söz konusu genelgesi doğrultusunda Samsun'daki etkinliklere bir de spor şenlikleri ilave edilmek suretiyle gündüz ve gece olmak üzere iki aşamalı programdan üç aşamalı bir programa geçildi.
Atatürk 19 Mayıs 1938 de, ikinci ve son İdman Bayramı'nı o sırada Ankara'yı ziyaret etmekte olan Yugoslavya Harbiye ve Bahriye Nazırı Orgeneral Mariç ve Türk yetkilileri ile birlikte izledi. Rahatsızdı ve seyahate çıkacaktı. Konuşmayı o değil, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya yaptı. Şükrü Kaya konuşmasında; Atatürk'ün 19 Mayıs gününün Türk gençliğine ve Türk sporculuğuna tahsis edilmesini tensip buyurduğunu, milli bayramlarımız arasına girecek bu günün her yıl kutlanacağını, bu günün kutsiyetine binaen Ankara Stadyumu'nun adının 19 Mayıs Stadyumu olarak değiştirileceğini söyledi.
Uzun bir süre bayramın ismi konusunda da bir çelişki yaşandı: “Atatürk Spor Günü” “Atatürk Spor Merasimi” “19 Mayıs Şenlikleri”, “Atatürk Günü”, “İdman Bayramı”, “Atatürk Spor Bayramı” “Jimnastik Bayramı”, “19 Mayıs Bayramı”, “İdman Şenlikleri”, “Jimnastik Şenlikleri” gibi farklı isimler altında anıldı.
Sonrasında Atatürk'ün Samsun'a çıktığı gün, resmen 19 Mayıs 1939'dan itibaren Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.
Atatürk 19 Mayıs'ı resmi bayram günü olarak göremedi, buna ömrü yetmedi.
1981 yılına kadar bu adla anılan 19 Mayıs, 17 Mart 1981 tarih ve 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile isim değişikliğine uğratıldı ve söz konusu kanunun 2. maddesinin A) fıkrası 2. ayırımında, “2. 19 Mayıs Günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür” denildi.
Artık bu bayram, sadece Samsun'da kutlanan Gazi Günü değil, milletin bayramı oldu.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.