ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

25.06.2023

PARALI ASKERLER/SAVAŞÇILAR, BARDAĞI TAŞIRDI MI?

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

      Önceki yılların gerçek hayatında olmalarına rağmen yok kabul edilen ama sinema salonlarında hem iyisini hem de kötüsünü seyrettiğimiz paralı askerler/savaşçılar, bardağı taşırdı mı?

      Çok eski zamanlarda da olan paralı askerler/savaşçılar, çalıştıkları güce baş kaldırmalarıyla hatta isyan etmeleriyle bardağı taşırdı mı?

      Paralı asker/savaşçı, herhangi bir çatışmaya, çatışmadan doğrudan kazanım elde edeceklere hizmet etmek üzere katılan ve hizmeti sonucunda belirli bir menfaat veya para kazanan kişidir.

      Bu tip kişiler, katıldıkları savaşın/çatışmanın/operasyonun siyasi veya ekonomik sonuçlarıyla çok ilgilenmezler ve sadece alacakları paraya bakarlar.

      Yazımın ilk satırına dönelim ve emekli bir asker olarak paralı asker/savaşçı topluluğunun, kabul gören seviyeye nasıl geldiğini açıklayalım.

      Dünyaya yön vermek isteyen devletler ve farklı güçler, paralı askerler/savaşçılar sayesinde yapacakları operasyonlardan sıyrılmak için sırasıyla tim (3-5 kişi) ve manga (10-11 kişi) teşkilatlarını kullanmaya başladılar.

      Sonrasında daha büyük oynanmaya başlandı ve paralı askerler/savaşçılar, takım (40-45 kişi) ve bölük (160-180) kuvvetine çıktı.

      Daha kalabalık ve silah yönüyle daha güçlü hale gelen paralı askerler/savaşçılar sayesinde kendi yasal askerini görevlendirmeyen ve can kaybı da yaşamayan yönetimler daha da ileri giderek illegal olmasına rağmen sayıları üçlü rakamlara ulaşan paralı askerler/savaşçılar ordusunu kurdurdular.

      Kurdurdular derken bu işi özele vererek, hemen hemen her devletin içinde var olmaya başladılar.

     Özele verilen operasyonlar sayesinde de devletler; vatandaşlarının bir paralı askerin ölümüne, kendi askerinin ölümünde olduğu gibi bir tepki vermeyeceğini gördüler ve dolayısıyla çatışma bölgelerindeki kayıpların siyasi etkisini azalttılar. 

      Sonuç ... Maddi ve politik gücü, düzenli ordunun maliyetini kaldıramayacak olup bu orduya para-insan sağlayamayacak olan sistemler ve orduyu kuvvetli kanunlarla, yönetmeliklerle, mahkemelerle denetleyemeyecek olan güç odakları için özel şirketler, paralı askerler/savaşçılar sayesinde riski azalan fırsatlar sunuyor.

      Yaşanan WAGNER olayı nedeniyle paralı askerler/savaşçılar, bardağı taşırdı mı(?) sorusunun cevabı hem evet hem de hayır.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar. 


Bu yazı 173 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans