ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

28.03.2020

PARALI POŞETE SON GELSİN!

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun'da yer alan düzenleme uyarınca, 1 Ocak 2019'dan itibaren plastik alışveriş poşetleri en az 25 kuruştan satılmaya başlanmıştı.

Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına ise, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilmesi uygun görülmüştü.

Bir yıldır bu uygulamaya karşı nice insanımız da, hala tepki vermekte.

Bir yandan da son 15 gündür ülkemizde hızla yayılan ve giderek artan Koronavirüs salgını dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.

Salgının önüne geçmek için her gün yeni önlemler alınırken “hijyen” en önemli korunma yöntemi olmayı sürdürüyor. Ambalajlı gıdaların toplum sağlığını korumadaki rolü bu süreçte daha iyi anlaşıldı. Uzmanlar market alışverişlerinde satın alınan gıdaları evlerimize taşırken kullandığımız alışveriş poşetlerinin hijyenine de dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılar yapıyor.

Aslında salgın riski ortadan kalkana dek  plastik poşetler halka ücretsiz verilmelidir.

Pazar yerleri ile marketlerde sebze ve meyvelerin, fırınlarda ekmeğin poşete girmesi halk sağlığı için önemli bir adım oldu. Koronavirüse karşı mücadele kapsamında plastik alışveriş poşetlerinin de halka ücretsiz olarak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Nitekim yeni çıkan düzenlemelerle “pazar yerleri ve marketlerde artık ürünler açıkta elle seçilemeyecek ve plastik poşetlerde sunulacak.” Yine artık ekmek ambalajsız satılmayacak. Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Çevre Bakanlığının bu kararı halk sağlığı için atılmış önemli adımlardır.

Ülkemizde 2019 yılı başında yürürlüğe giren yasa ile marketler ve satış noktalarında plastik poşetler ücretli hale getirilmişti. Bu yasanın içinden geçtiğimiz kritik günlerde revize edilerek vatandaşın  hijyenik poşetler kullanabilmesi için, 25 kuruş ücret zorunluluğunun kaldırılması, bu zorlu zamanda vatandaşımıza katkı olacaktır düşüncesindeyim.

Bu şekilde hem salgının marketten eve- evden markete taşınması engellenecek hem de bu salgının yarattığı ortamda aile bütçeleri sarsılan dar gelirli vatandaşa bir rahatlama olacaktır.

Çevrenin korunması için yapabileceğimiz en iyi davranış ise, plastik atıkları doğaya bırakmamak ve geri dönüşüme kazandırmaktır. Tabiiki önerimiz file,kese kağıdı ve kumaş torbalar ancak hijyenik olması ve tutulması şartıyla...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’u bu çağrıya davet ediyor, poşete para alınmamasıyla , bu zorlu günlerde vatandaşımızın ekonomisine katkısının çok büyük olacağını düşünüyorum.

 


Bu yazı 447 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans