ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

21.07.2023

ŞİİR ve NESİR

Yazılı veya sözlü meram anlatmak için iki şeklin olduğunu ve bunlarında, nesir ve nazım olduğunu biliyoruz. Gelişigüzel nesirler olduğu gibi edebi nesirler de vardır. Nazım şiir demektir, dilin ve nazımın şahsi, üstün ve zevkle kullanılmasından meydana gelen sanat eseridir. Nesirde üslup ne ise nazımda da ŞİR'iyet o demektir. Edebi nesir nasıl üslup demek ise şiir de söyleyiş demektir.


Nazım; dizme, sıraya koyma, düzene sokma, tertip etme anlamına gelir. Sözlerin düzenli bir biçime girmesini ifade eder. Düz yazıya nesir, şiire manzum eser derler, ben şiirden yanayım. Hani derler ya şiir gibi konuşuyor, sanki sıra sıra dizilmiş mısraları sıralıyor. Şair kişi kafiyeli, ahenkli ve çok ölçülü konuşur, hece sayısını ölçer ve tutturur. Söyledikleri ve yazdıkları hemen aklımızda kalır, hatırlanır, unutulmaz ve hatta ezberlenir. Şairler bizim duygularımıza tercüman olur.


Büyük şair Yahya Kemal Beyatlı'nın şiire bakışı ve şiirle ilgili olarak yazıp söylediklerine şöyle bir bakalım. Büyük üstat diyor ki, şiir kalpten geçen bir hadisenin lisan halinde dışa vurulmasıdır, hissin birden bire lisan oluşu ve lisan halinde kalışıdır.


Düşündüklerimizi vezinle ve lisanla ifade edişimiz şiir değildir. Bir mısranın şiir olup olmadığı gayet açıktır. Kalpten gelen bir ahenk ile ifade edilmiş ise şiirdir. Fakat duyulmaksızın yalnız vezin ve lisan alışkanlığı ile söylenen her söz şiir olamaz. Şiir nağmedir, lakin Frenkler'in kuğu nağmesi dedikleri gibi çok nadir ve halis bir cevherdir. Bu nağmeyi ifade etmek için vezin ve lisan ancak ve ancak bir alettir.


Şiirde nefes ve ses iki unsurdur. Mısranın ayakları yerden kopmazsa, yahut en hafif bir kulağı bir ses gibi doldurmazsa halis bir şiir değildir. Benim için mısra üzerinde günlerce ve haftalarca durmak zarureti vardır. Bu tarz uğraşış, bana gittikçe şiirin keşfedilmesi güç bir cevher olduğu duygusunu verir. Şiir duygusunu lisan haline getirinceye kadar yoğurmak ve en çok toplu bir madde haline sokmak, o kadarki mısra sanki hissin ta kendisi imiş gibi okuyucuya bir vehim vermektir, işte bunu özlüyorum (1971 Yahya Kemal Beyatlı)


Şiiri ve edebiyatı sevenler; mısra - dize, beyit, kıta, bent, kafiye - uyak, cinas ve redif …vb kavramları bilenler beni daha iyi anlayacaklardır. Önemli olan kişinin şiiri sevmesidir. Hepimiz edebiyat okuduk, şiiri biliriz, hatta gençlik yıllarımızda sevdiğimize bir şiir de yazmışızdır. Bütün bunlardan öte, günlük hayatımızda her gün bir şarkı ve bir türkü okuyor veya dinliyoruz. Resmi törenlerde, İstiklal Marşımızı söylüyoruz… Gençlik Marşı, İzmir Marşı, Vatan Marşı… vb marşlarımız, anamızın söylediği ninniler ve tüm bu eserler birer şiirdir.


Şiiri seviyorum, şiiri ilk kez ” ilk okul ikinci sınıfta iken”  23 NİSAN Ulusal Egemenlik ve Çocuk  Bayramında tören yerinde okumuştum. İlkokul bitti, orta okul üçüncü sınıftan itibaren (1964-1965) şiir yazıyorum, lise ve liseden sonraki yıllarımda da bir çok şiir yazdım… 1989 yılında ÜRÜNLERİM ve SUNDUM isimli iki şiir kitabım Balıkesir'de basıldı, ÜRÜNLERİMİ SUNDUM, MESAİYE KALAN GÜNEŞ, KARGASAVAR ve THE KAYALAR isimli altı adet şiir kitabım var.


Emekli bir Subayım ve yağlı boya ressamıyım, şiirlerimden bazıları şarkı sözü olarak kabul görüp bestelendiği için 18 adet şarkı ve türkü ile üç adet Atatürk Marşı'nın söz yazarıyım. Dolayısı ile İLESAM, MESAM ve GESAM'ın üyesiyim. Balıkesir'in Balya İlçesine bağlı Kayalar köyünün okuyan bir ferdiyim. Bu yazımda sizinle güzel olduğuna inandığım bir şiirimi paylaşıyorum.


Zaman zaman sizlere şiirlerimle de seslenmek istiyorum. Okunuyor olmak dileklerimle…şiir gibi güzel ve sağlıklı günler diliyorum.

                                                                                                                                             

                                                                                                                             Muharrem KAYNAK


                                                                                                                            20 TEMMUZ 2023


VATAN, MİLLET ve BAYRAK SEVGİSİ


Mert efeler diyarıdır Marmara' nın Güney'i

Cennetten bir köşedir Ege' nin o ' kıyıları

Yar yüzüme vuruyor o 'denizin dalgaları

Anlıyorum ben kanla çizilen haritaları


Yurdumun batısı ve doğusudur yanaklarım

Ayakta dursam Akdeniz'e basar ayaklarım

Karadeniz çırpınır başımın üstünde benim

Kim olursan ol gel sen, ben herkesi kucaklarım


Benim yüreğim orda atar, kalbim Ankara'da

Damarlarım Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya

Fırat ve Dicle ile bağlanır yurdum Umman'a  

Suyu bizden içer asırlardır Mezopotamya 


Al kırmızıdır al, damarlarımda dolaşan kan

Menderesler, Gediz, Karasu, Seyhan ile Ceyhan

Aksu ile Göksu'da benim can damarlarımdır

Benim bayrağımda Ay ile Yıldız dalgalanır


Toplardamarlarımla geri dönen kan kirlidir

Canımı dişime takar, kanımı temizlerim

Dirilirim, silkinirim ve kendime gelirim 

Türklüğümü dünyaya bir kez daha bildiririm


Benim alnımda çok ve keskin çizgilerim vardır

Bilirim benim yurdumun haritasıdır onlar

Ey! Bu Vatan uğruna şehit olan kahramanlar  

Benim bayrağımda Ay ile Yıldız dalgalanır


Kars kalesidir kaşımın biri, çatıktır kaşım

Edirne'de camidir diğeri, eğilir başım

Secde ederim, oysa hiç eğilmez benim başım 

Dünya duysun Ankara'dan gelir kalp atışım 


İstanbul'da incidir göz bebeklerimden biri

Erzurum yaylasında dadaşımdır bir diğeri 

Bu topraklar üstünde yaşayanların her biri

Hepsi Türk, hepsi Mustafa Kemal'in askerleri


                                                                             Muharrem KAYNAK

Not: 15'li hece ölçüsü ile yazdığım bu sekiz dörtlükten oluşan; VATAN, MİLLET ve BAYRAK SEVGİSİ şiirimi sekiz yılda tamamlayabildim. Mutluyum.

Bu yazı 278 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans