ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

29.03.2020

LAWRENCE VE ARAP İHANETİ (8)

Lawrence, Harp bitiminden sonra kısa süreler Ingiliz Hava kuvvetlerinde ve Kara Kuvvetleri ‘nde düşük rütbeli bir eleman gibi çalıştı. Amacı iyi bir yazar olmaktı. Seven Pillars of Wisdom , The Revolt in the Desert ve The Mint isimli kitapları yazdı. Yazdıkları sağlığında fazla ilgi görmedi. Kendisine dostları tarafından önerilen Ingiliz Merkez Bankası’ndaki görevi istemedi. Churchill ve Lady Astor yakın dostları arasında idi.
13 Mayıs 1935’de postaneden Cloud’s Hill yönüne motosikleti ile giderken Lawrence kaza yaptı ve kafatası çatladı , komadan çıkamadı ve altı gün sonra 46 yaşında bu dünyadan ayrıldı. Kazayı gören bisikletli iki çocuğun ; Frank Fletcher ve Albert Hargreaves’in babalarına Official Secrets Acts gereği gazetecilerle konuşmama yasağı getirildi. Ayrıca Lawrence’in aksi yönünden gelen bir kamyonun olduğu ve Lawrence’in onu geçtiğini , çocukların polise verdikleri ifadede belirtmemeleri istendi ve buna talimata uyuldu. Gizli Servis’in bu tutumu çeşitli spekülasyona neden oldu. Cenazesine çok sayıda ünlü kişi katıldı.
Ölümünde düşmanları bile üzüntülerini belirtti. Ingiliz ve Fransız gazetelerinde harpte oynadığı rolden dolayı hakkında övgüler çıktı. Türk gazeteleri “Çöl Kralı” Casus’un ölümü diye başlık attı.
Alman gazeteleri Ingiliz kahramanları arasında bir efsanenin öldüğünü yazdı Dört yıl sonra Almanya’da Nazi döneminin Propaganda Bakanı Dr. Goebells “Şam’da Başkaldırma” adıyla yaptırdığı filmde onu Ingiliz Empeyalizmi’nin ve Ziyonizm’in sadık ajanı diye tanımladı.
Bu yazı serisi yakın tarihimizi bilmeyen , merak eden ve öğrenmek isteyenler için hazırlanmıştır.


Bu yazı 384 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans