YazıYorum (Mete Kozdağ)
İspanya, Macaristan derken bankacılık sektöründeki yüksek kazançlar, çizmeyi de harekete geçirdi ve konulan ek vergi kararıyla İtalya işi aşırı kazanç vergisi getirildi.
Aşırı kar; fiyatın, ortalama maliyetin üzerinde olmasıdır. Zarar ise fiyatın, ortalama maliyetin altında olmasıdır.
İtalya hükümeti, bankaların yüksek faiz oranlarından elde ettikleri aşırı kazanç için %40 ek vergi uygulayacak ama 60 gün içinde, meclis onayı alması gerekiyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türkiye'de 2022 yılında banka sektörünün kârı bir önceki yıla göre %366 artış kaydetti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren bankaların toplam net kârı 2022 yılının tamamında %366 artışla 433.5 milyar TL'ye yükseldi.
Net kâr tutarı 2021 yılının tamamında 58.5 milyar TL. iken 2022 yılında 92.9 milyar TL. seviyesindeydi.
%366 artışa bakıldığında aşırı kazanç olarak değerlendirilmesine kimse hayır demez ve İtalya işi aşırı kazanç vergisi, ülkemizde de uygulanabilir mi?
Aşırı kazanç vergisinde şimdilik sessizlik varken doğrudan (dolaysız, vasıtasız) vergiler yani gelir ve sermaye üzerinden alınan vergiler konusunda ağızdaki bakla çıkacak gibi.
Anayasanın 73'üncü maddesi "herkesin, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlü olduğunu; vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımının maliye politikasının sosyal amacı olduğunu" işaret ederek vergi yükünün adaletli dağıtılması gereğini belirtmekte.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.