ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

21.09.2023

BİRLEŞMEYİ BIRAK DA ÇIKARINA BAK !

YazıYorum (Mete Kozdağ) 

 

 

      Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararası alanda ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüt.

      Birleşmiş Milletler, kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamakta.

      Genel Kurula, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden sadece ABD Başkanı, lider düzeyinde katılıyor. Rusya ve Çin'in yanı sıra, İngiltere ve Fransa liderleri yok.

      Aradan geçen 78 yıla bakıldığında, amacına ulaşamayan bir ‘Birleşmiş Milletler' var. 

      Bu toplantıda gündem yoğun olmakla birlikte güçler arası yarış ve siyasi gerilim, BM'nin ‘çözüm buluculuğunu' zayıflatıyor. 

      Aradan geçen 78 yıla bakıldığında ‘'birleşmeyi bırak da çıkarına bak!'' fikrini temel edinmiş, bir ‘Birleşmiş Milletler' var.   

      Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 78'inci toplantısındaki ‘'Dünyamızın geleceği konusunda geçtiğimiz yıl burada yaptığımız konuşma sonrasında mevcut tablo ne yazık ki daha iyi değildir. Karşımızdaki fotoğraf, küresel ölçekte daha tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor ayrıca'' cümlesi, çok önemli.

      İkinci dünya savaşı sonrası kurulan kurumlar, bugünün dünyasını artık yansıtmıyor ve 5 (ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere) daimi ülke; dünya güvenliğinin teminatı olmak yerine siyasi stratejilerini çarpıştırmakta.

      Birleşmiş Milletler, hem adaletli hem de güçlü olmak yerine tam tersi oldu ve ‘birleşmeyi bırakan ve çıkarına bakan' bir kurum ortaya çıktı.

      Birleşmiş Milletler, alınan kararları uygulayan bir teşkilat olduğu için yaptırımları da üye devletlerin bu yaptırımları gerçekleştirmesine bağlı.

      Yani ‘eli kolu bağlı' ...

      Yani ‘'birleşmeyi bırak da çıkarına bak!'' ...     

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar. 


Bu yazı 185 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans