BAÇEM, X. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eğitim Programı'nı 18 Eylül 2023 tarihinde başlattı. Bu dönemin heyecanlı ve meraklı kursiyerlerinden biri de benim. BAÇEM'i gördüğümde bir kez daha anladım ki güzel şehrimiz markalaşma yolunda hızlı bir şekilde ilerliyor. İnanın çok mutlu oldum. Dolayısıyla siz değerli okurlarıma biraz BAÇEM'den ve oradaki izlenimlerimden bahsetmek istedim. Ancak doğaya dönmek, üretmek ve kendi ürettiği ürünlere katma değer katmak isteyenlerin buluştuğu böyle bir merkezi şehrimize kazandırarak bilgimizi ve bilinç düzeyimizi arttırdığı için Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel YILMAZ'a teşekkürlerimi sunduktan sonra…
Teşekkürler başkanım…
İlk İzlenim: Bir mekânın insana hissettirdikleri ve çağrışımları önemlidir. BAÇEM bir okul. Öyle bir okul ki gerek teorik gerekse uygulamalı eğitimi ile geleneksel ve modernin bir arada harmanlandığı bir köy enstitüsü modeli. İnanın abartmıyorum. Elinize bağ makasını tutuşturup çelik aldırıyorlar.
Kursiyerleri bilgilendirmenin ve bilinçlendirmenin yanı sıra misafir etmek adına da her türlü ihtimam gösteriliyor. Kursiyerler için kamp alanları sağlanıyor. Ayrıca BUBYO ile %15 indirimli konaklama imkânı sunuluyor.
Sanatsal faaliyetler eğitim ile iç içe. Enstrüman çalan kursiyer arkadaşlarımız vakit buldukça ruhumuza dokundu.
Eğitmenlerin her biri kendi alanında uzman kişilerden oluşmakta. Uğur BİNBİR hocamızın etkili anlatımı ile TAB, TAB Arazi Seçimi ve TAB Üretim Teknikleri ana başlıkları altında kursiyerlerin potansiyellerini en üst seviyeye taşıyabilecekleri uygulamalı bir eğitim deneyimi sunulmakta.
Pek çok proje, etkinlik ve festival gerçekleştirilmiş. Hele bir de kara Sambuçem şurubu var ki BAÇEM arazilerinde yetiştirilen ve hasat edilen kara mürver ve ekinezya bitkilerinden üretiliyor. Onlardan da bahsedeceğim. Ama önce biraz BAÇEM'den bahsedeyim.
BAÇEM Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlıdır. Açılımı Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi'dir. 2015 yılında kurulmuştur. 400 dönümlük bir araziyi kapsamaktadır ve bunun 250 dönümü zeytinliktir. Amacı kırsal alandaki ekonomik hareketliliğin sağlanması, yetiştiricilerin bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılması, alternatif tarım ürünlerinin tespit edilerek yaygınlaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda verdiği hizmetler şöyledir:
-Biyodinamik tarım, onarıcı tarım, organik tarım, bütüncül tarım vb. gibi üretim yöntemlerini yaygınlaştırır.
-Akademik kurumlar ile çalışıp su kaynaklarının doğru ve etkin kullanımını üreticilere aktarır.
- Bilinçsiz sulama ve gübreleme gibi toprağın kirlenmesine sebep olan nedenler konusunda üreticiyi bilinçlendirir.
-Ar-ge ye dayalı bilgiyi festival ve organizasyonlar aracılığıyla üretici ile paylaşır.
-Üreticilere yeni ürünleri tanıtır.
-Sertifikalı eğitim programları düzenler.
-Agronami faaliyetleri ile kırsal kesimin kente göç oranını en asgari seviyeye indirir.
Bugüne kadar Zeytin Yetiştiriciliği başta olmak üzere Bahçıvanlık, Meyve Budama, Doku Kültürü ve TAB kursları ile ilgililerine ulaşmış bir merkezdir.
BAÇEM de 3 ünite bulunmakta. Bunlar;
Ben bir şehrin bugününü anlamak için geçmişine bakmak gerektiğine inanırım. BAÇEM şehrimizin son yıllarda evrilen, değişen ve gelişen yüzü…
BAÇEM eğitimimin meyveleri diyebileceğim yazılarıma devam edeceğim. Sevgiyle kalın!