YazıYorum (Mete Kozdağ)
Avrupa Birliği, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu, uluslarüstü bir yapıdır.
1963 yılında, Türkiye ile Avrupa Ekonomi Topluluğu arasında imzalanan ‘Ortaklık Antlaşması' Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin, temelini oluşturmuştur.
1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği Antlaşması ise ilişkilerin dönüm noktasıdır.
Avrupa Parlamentosu'nun 15 Aralık 2004'teki toplantısında tüm Avrupa dillerinde ve Türkçe olarak “evet” yazılı pankartlar taşıyan parlamenterler Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolunda, yeşil ışığı yakmıştı.
Oylamada 407 parlamenter, Türkiye'nin Avrupalı olması yönünde oy kullanırken, 262 vekil “hayır” demişti. Bundan iki gün sonra AB devlet ve hükümet başkanları resmi olarak “Türkiye üye olabilir” açıklaması yapmış ve müzakerelere başlama tarihini 3 Ekim 2005 olarak belirlemişti.
3 Ekim 2005 tarihinde, Lüksemburg'da yapılan ‘Hükümetlerarası Konferans' ile Türkiye, resmi olarak Avrupa Birliğine katılım müzakerelerine başladı.
Ayrıca aynı gün düzenlenen basın toplantısıyla Türkiye için ‘Müzakere Çerçeve Belgesi' yayımlandı.
Böylece, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki açılamayan Avrupa yolu için çok önemli bir dönüm noktasını aşılarak yepyeni bir sürece girildi.
2016-2021 yılları arasında yaşanan olumsuzluklar sonucunda ve 15 Aralık 2021 tarihinde AB Konseyi, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulmuş olarak kalmasına karar verdi.
Son olarak 19 Eylül 2023 tarihinde Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından, Türkiye hakkında hazırlanan 2022 yılı raporunda; Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde yeniden başlatılamayacağı" belirtilirken AB'ye üyelik yerine daha "gerçekçi" bir çerçeve bulmaya yönelik sürecin başlatılması tavsiye edildi.
Tarih 3 Ekim 2023 ve 18 yıldır açılmayan Avrupa yolu var.
Geçen sürede iki tarafın da ‘olmasanız da olur' sözlerinin ‘kabul edilebilir bir iradeden' geldiği görülmekte ama iki taraftan biri olmayınca da olmuyor.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.