YazıYorum (Mete Kozdağ)
Çalışma hayatında, mesai saatini kısaltan veya gün sayısını azaltan ülke sayısı çoğalıyor.
Son olarak Kazakistan, Temmuz 2023'ten itibaren haftada 5 gün yerine 4 gün çalışma seçeneğini, uygulamaya başladı.
Avrupa'ya göre, ortalama haftalık mesai saatlerinin 6,5 saat daha uzun olduğu ülkemizin bu durumu için TBMM; hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde, çalışma sürelerinin nasıl optimize (iyileştirmeler yaparak daha yüksek getiri elde etmek) edileceğine dair bir araştırma yaptı.
Türkiye'de istihdamda bulunan işçi ve memurlar haftada ortalama 42,9 saat çalışırken bu süre AB ülkelerinde ortalama 36,4 saat.
AB ülkelerine göre haftalık mesaide 6,5 saat daha fazla çalışan Türkiye'de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı da yüzde 28.
TBMM'nin başlattığı bu araştırma ve potansiyel düzenleme süreci, önümüzdeki günlerde kamu ve özel sektörde çalışma saatlerine ilişkin önemli değişikliklere yol açabilir.
Yeni mesai saatlerinin ne olacağı ve bu konudaki düzenlemeler, çalışanları ve işverenleri yakından ilgilendirecek ve Türkiye'de iş yaşamını olumlu anlamda etkileyebilecek bir dönüşüme işaret ediyor.
Söz konusu rapor, yüksek çalışma sürelerinin bir dizi olumsuz etkiye sahip olabileceğine dikkat çekiyor.
Uzun çalışma sürelerinin, iş yerinde hastalık ve kaza riskini artırabileceği, bu durumun da devamsızlıkları beraberinde getireceği ifade ediliyor.
Daha az ama verimli çalışma saatlerinin ise işyerinin üretim kapasitesini artırabileceği ve işsizlik oranında düşüş sağlayabileceği belirtiliyor.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.