ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

16.10.2023

ÖNDEN SİZ BUYURUN !

YazıYorum (Mete Kozdağ)                        

  

 

      İsrail ve Filistin'in tam ortasında yer alan Kudüs şehri; Müslümanlarca kutsal kabul edilen ve Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın da bulunduğu ve Mısır Krallığı, İsrail-Yehuda Krallıkları, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sasaniler, Emeviler, Fatimiler, Kudüs Krallığı, Eyyubiler, Moğollar, Memlükler, Osmanlı İmparatorluğu, Britanya İmparatorluğu, İsrail gibi birçok devletin eline geçen çok önemli bir yer.  

      İsrail-Filistin arasında; önceki yılları aratmayan, hatta daha da artan güç kullanımı ve şiddetin arkasında, iki taraf arasında çözümlenmemiş çatışmanın yine çözümsüz bırakılmış olması yatıyor.       

      100 yılı deviren Yahudiler ve Araplar; Ürdün (Şeria) Nehri ile Akdeniz arasındaki topraklara sahip olma mücadelesi veriyor.  

      1948'de kurulan İsrail, hedefinde olan Filistinlileri dize getirmek için her yola başvuruyor. 

       Filistin kelimesinin kökeni, Yunanca Philistia kelimesidir ve Filistinlilerin yurdu anlamında kullanılıyor. 

         Filistin İstatistik Kurumu tarafından mayıs ayında yayınlanan rapora göre, mültecilerle birlikte Filistin nüfusu, 2022 yılının sonu itibariyle 14,3 milyona ulaşmış durumda.

      Raporda, 14,3 milyonluk nüfusun yaklaşık yarısına tekabül eden 7,1 milyonun işgal altındaki Filistin topraklarında yaşadığı belirtildi.

      Söz konusu 7,1 milyonluk Filistinliden 3,2 milyonun Batı Şeria'da, 2,2 milyonun Gazze Şeridi'nde ve 1,7 milyonun ise İsrail'de yaşadığı aktarıldı.

      800 bin Filistinlinin de dünyanın farklı ülkelerinde ikamet ediyor. 

      İsrail'in resmi istatistik kurumu tarafından açıklanan verilere göre de dünyadaki Yahudi sayısının, İsrail'de 7,8 bine toplamda da 16,5 milyona ulaştığı açıklandı. 

      Yaklaşık 8,25 milyon Yahudi, İsrail dışında yaşarken, bunların 6 milyonu ABD'de ve 2,25 milyonu da diğer ülkelere dağılmış durumda.

      Dünya devletlerinin çıkar yarışına girdiği İsrail-Filistin sorunun perde önü ve perde arkası çözüm girişimlerinde; buraya barış getirecek bir silahlı kuvvetin varlığı ama aynı zamanda da daha büyük bir silahlı çatışmanın yaşanması isteniyor. 

      Savaş söylemlerinin, yurt dışında yaşayan ve çok rahat bir hayat süren İsrail-Filistin vatandaşlarından gelmesi de çok yadırganıyor. 

      Halkının yanına gitmeyen yahudi ve arap kahramanlar!, başka ülkelerden kahraman arıyor ve bekliyor. 

      Halkının yanına gitmeyen yahudi ve arap kahramanlar, yok öyle yağma! 

      Önden siz buyurun! 

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.     

 
 
 

Bu yazı 180 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans