ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

21.10.2023

BARIŞTA VE SAVAŞTA HASTANE

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

      Kökeni, Arapça dilinden gelen ‘Darüşşifa' yani hastane; sağlık yurdu anlamına gelmekte olup hastaların, sağlık hizmeti aldıkları ve bu amaçla ayakta ya da gerektiğinde yatarak tedavi oldukları kurumdur.

      Devlet sistemlerinin ortaya çıkması, sosyal anlamda pek çok yeniliği de doğurmuştur. Halkın, düzenli bir yaşam arayışı ve bunu devam ettirmek istemesi kurumları oluşturmuştur.

      Hastane, en özel kurumdur.

      Halk sağlığının temelleri, Birleşmiş Milletlerin kurulmasına dayanır. İkinci Dünya Savaşının çok ciddi deneyimi, özellikle insan hakları alanındaki büyük yıkım ve kırılma, yeni bir dünya düzenini gerekli kılmıştır.

      Bu gereklilik; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün de aralarında olduğu uzmanlık örgütleri ile Birleşmiş Milletler yapılanmasına yol açmıştır.

      DSÖ, 1986 yılında Kanada'nın Ottawa şehrinde uluslararası bir bildirge imzaladı ve sağlığın temel koşulları ile kaynakları için ‘barış olmalı' dedi.

      Çatışma bölgelerindeki hastanelerin, kasıtlı şekilde hedef alınması bir savaş suçu ancak günümüzde bunun anlamını yitirdiğini görüyoruz.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar. 


Bu yazı 138 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans