ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

28.10.2023

CUMHURİYET 100 YAŞINDA

Amerikan Bağımsızlık Savaşı 1775 ile 1783 arasında Büyük Britanya ile Kuzey Amerika'daki 13 koloni arasında cereyan etmiş ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştı. Bu olay Amerikan Devrimi olarak da anılır. Amerikan Bağımsızlık Bildirisi 4 Temmuz 1776 ‘da Philadelphia'daki Pennsylvania Eyalet Binasında – Independence Hall'da - yapılan İkinci Kıta Kongresi'nde ilan edildi. On üç koloninin neden İngiltere kolonisi olmayı istemediği ve neden bağımsız , egemen olmak istedikleri bütün dünyaya anlatıldı. Bu nedenlerle 4 Temmuz 1776 Bağımsızlık günü ABD'de her yıl şölenlerle kutlanır. 


1976 yılı  4 Temmuz'unda ABD bağımsızlığının 200 ncü  yılında Philadelphia'da büyük şölenler yapıldı. Ben, eşim ve iki kızımla o günlerde Philadelphia'da idik. Bu görkemli atmosferi  ve şölenleri yaşadık. Ben  Cumhuriyet'imizin  100.cü yıl kutlamalarının da böyle olması gerektiğini o zamanlar hep düşünmüştüm. Hatta küllerinden yeniden  yaratılmış ve Cumhuriyet yönetimini seçmiş yeni  bir devletin, Amerikan Bağımsızlık Savaşı'ndan da çok önemli bir başarı olduğunu düşündüğümden, bizim 100.cü yılda çok daha büyük kutlama  tören ve şölenleri yapacağımızı sanıyordum. Türk devletinin, yokluklar içinde, ülkeyi işgal etmiş, emperyalist güçlere karşı, 200 yılı aşkın yenilgilerin ardından,  bir büyük kurtuluş savaşı sonunda kuruluşunun  tarihte örneği yoktur. 


Halkın büyük kesimi ve özel şirket ve kurumlar bu konuda çok duyarlı davranırken diğer kesimlerde ayni heyecanın  duyulmaması çok üzücü ve şaşırtıcıdır. Türkiye Cumhuriyeti devletini kuranların isimlerini anmaktan bile kaçınanların ,maalesef bu ülkede bulunması, bu üzüntüyü daha da arttırmakta ve acıya çevirmektedir. Hiçbir ülkede böylesine önemli bir gün basit bir  törenlerle geçiştirilmemektedir.  Hiçbir ülkede halkın her hangi bir kesimi kendi devletini kuranlara karşı böylesine kayıtsız kalmamış, düşmanca tavırlar içine girmemiştir….

 

CUMHURİYET


Karabulutlar dağıldı

Güneş çıktı ortaya

Yıldızlar ışıldadı

Düştü toprağa bereket

Doğdu küllerinden Cumhuriyet


Yol uzundu dikenli

Amaç özgürlük korkmamak düşünmekten

Çalışmak hızla durmadan

Herkese eşitlik adalet

Kollarını açtı Cumhuriyet


Varsak eğer başımız dik

İçinde uygarlığın çelişmeden

Yıkılmadan ödünsüz

Çocuklarıysak eğer o büyük önderin

Bizler eseriyiz Cumhuriyetin


Güran Tatlıoğlu :  28.10.2023

(85 yaşında genç Atatürkçü)


Bu yazı 198 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans