ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

06.04.2020

ÇİFTÇİYE VE TARIMA İHTİYACIMIZ VAR!

Türkiye’yi etkisi altına alan korona virüs nedeniyle gıdaya erişimde devamlılığın nasıl sağlanacağı, akıllarda soru işareti haline gelmeye başladı. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanı sayın Bekir Pakdemirli’ye sanırım sorulacak sorular çoğalıyor.

Gıda sıkıntısı yaşanmaması için tarımda aklın ve bilimin ışığında önlemler alınmalı, üretici toprakla buluşturulmalı, tarım sektöründe bir seferberlik anlayışı ile üretimde devamlılık sağlanmalıdır.

Tarım Bakanlığı’nın alacağı önlemler yaşamsal önemdedir.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi korona virüsün Türkiye’de de üretim sürecini derinden etkiledi. Ancak tarım sektörünün ayakta kalabilmesi, üreticilerin zarar görmemesi ve vatandaşların gıda tedarikinin aksamaması için Tarım Bakanlığı ivedilikle aklın ve bilimin ışığında önlemler almalıdır.

Bu önlemler; odalardan, kooperatiflerden, üniversitelerden, üretici birliklerinden ve çiftçilerimizden fikirler alınarak oluşturulmalıdır.

Bilim kurulunca sağlığımız için evde kalınması ve izolasyonun sağlanması yönünde çağrılar yapılıyor ancak sadece ve sadece çağrılara farkındalığı olan kişiler kulak vermiş ve evlerinde kendi imkanları ölçüsünde izole olmuş durumdadır.

Bu yüzdendir ki,tavsiye edilen izolasyon; üretimin düşmesine, tüketimin artmasına neden olacağından dolayı tarım sektörünün ayakta kalabilmesi ve üretimin devam etmesi için Tarım Bakanlığı’nın alacağı önlemler yaşamsal önemdedir.

Aslında her geçen dakika, ülkemizin aleyhine işlemektedir.

Korona virüs sorununun küresel olması ve ne zaman biteceğinin belli olmaması nedeniyle gıdaya erişim ve devamlılığı noktasında alınacak önlemlerde zaman kaybedilmemeli, atılacak adımlarla tarım sektörünün ve üreticilerin kaygıları acilen giderilmelidir.

Şu anda Türkiye’nin gıda ürün stoğu ne durumda, hangi üründen ne kadar mevcut bilmiyoruz. Virüs nedeniyle ekimi, üretimi yapılamayacak olan ürün çeşit ve miktarı var mıdır hiç bilinmiyor. Varsa bunlar hesaplandı mı? Gıda ürün stoğu bu eksiği karşılayacak düzeyde mi? gibi sorular hemen aklıma gelenler.

Tüm dünyayı etkisi altına alan virüs nedeniyle Türkiye’nin ithal ettiği ürünleri ithal edememesi durumunda yaşanacak gıda ve ürüne erişim sıkıntısı ne miktarda olacak? Ülkemizin bu anlamda önünü görebilmesi adına zaman kaybedilmeden bu çalışmalar yapılmalı. Geçen her dakika ülkemizin aleyhine işliyor.

En önemli konu olan ekonomi olsa gerek. Bu anlamda da çiftçilerimizden KDV ve ÖTV alınmamalıdır. Dar boğazda olan çiftçilerimiz, virüs nedeniyle üretim yapamaz hale gelmiştir.

Her zaman toprağı verimli ve ürünü bol Balıkesir’imizde kaç çiftçimiz üretim yapabilecektir?

Çiftçilerimize bu süreçte kullanmış oldukları mazottan, gübreden, ilaçtan, elektrik vb. tüm ekip ve ekipmandan, KDV ve ÖTV alınmamalıdır. Üretimde yaşanabilecek iş gücü kaybının önüne geçilmeli, sermaye yetersizliğine ve fiyat yükselişlerine karşı net çözümler üretilmeli ve finansman desteği sağlanmalıdır. Çiftçilerimizin banka hesaplarına borçları nedeniyle bloke koyulma ihtimali bile olmamalıdır. Çiftçilerimizin borçları faizsiz ertelenmeli, destek ödemeleri acilen yapılmalıdır.

Gıda sıkıntısı yaşanmaması için tarımda ivedilikle aklın ve bilimin ışığında önlemler alınmalı, üretici toprakla buluşturulmalı.

Kısacası tarım sektöründe bir seferberlik anlayışı ile üretimde devamlılığın sağlanması şarttır.

 

 

 

 


Bu yazı 460 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans