ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

01.11.2023

TASARRUFU UNUTMAYALIM

YazıYorum (Mete Kozdağ)     

  

  

         Tasarruf, kişinin elinde bulunan şeylerin kıymetini bilmesi, onları müsrifçe (tutumlu olmak) harcamadan, birikim sağlayabilmesi demektir. Geleceğe karşı, tedbir almaktır. 

         Dünya Tasarruf Günü, tasarrufun sadece bireyler için değil, toplumlar ve gezegen için de ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak için bir fırsattır. Tasarruf etmek, gelirin harcamalardan fazla olması durumunda kalan parayı biriktirmek anlamına gelmez. Aynı zamanda kaynakları verimli kullanmak, israf etmemek, gereksiz tüketime karşı durmak ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemek anlamına gelir.

         Dünya, 31 Ekim gününde tasarrufu konuştu.   

        1929 yılında başlayan Dünya Ekonomik Buhranı, Türkiye ekonomisi üzerinde de olumsuz bir etki meydana getirmişti. Türk hükümeti yaşanan bu hadise karşısında zorunlu olarak acil önlemler almaya yöneldi. Bu önlemler arasında Cumhuriyet Dönemi'nde iz bırakan önemli bir girişim de bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün himayesi altında kurulan Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin teşkilatlandırılması oldu. Bu çalışmada Cemiyet'in toplum tarafından en çok kabul gören ve etkisini uzun zaman sürdüren faaliyetlerinden biri olan “Tasarruf ve Yerli Malı Haftaları” üzerinde duruldu.  

         Hiçbir şey sınırsız değil. Ne para ne gençlik ne doğal kaynaklar ne de zaman. Farkında olmadan zamanımızı, yiyeceklerimizi, enerjimizi, kaynaklarımızı ve paramızı boşa harcıyoruz. Aslında biraz dikkat edip alışkanlıklarımızı değiştirerek israfa ‘dur' diyebiliriz. Yaşamımız için vazgeçilmez olan eşyaların tüketiminde dikkatli davranmalı ve idareli kullanmalıyız.  

         Tasarruf yapmak, kemer sıkmak mıdır? Tasarruf etmek severek yapılan bir iş değil ama öyle yapılmalı. Toplum olarak tasarruf alışkanlığımız düşük. Bizimle aynı gelir düzeyinde olan ülkelerden daha az tasarruf ediyoruz. Gelirimiz arttıkça daha fazla tasarruf edeceğimiz kesin ama ama çoğumuz yapabileceğinden daha az tasarruf yapıyor. 

         Tasarruf yapmak; hem kişisel hem de toplumsal açıdan, iyi bir geleceğin, olmazsa olmazıdır. 

         Tasarruf için, önce israf etmemek gerekir.  Boşa geçen zaman da gereksiz yere yanan ışıklar da israftır. Lüzumsuz çalışan her alet, hor kullanılan her eşya israftır. 

         Yapabileceğini yapmamak da israftır. 

         Türkiye'yi bir refah toplumu yapmak istiyorsak daha fazla tasarruf etmemiz, şart. 

         Frank M. Robinson'un söylediği gibi ..., Hiç kimse geriye gidip yeni bir başlangıç yapamaz; ama bugün yeni bir son yapıp yeniden başlayabilir.

 

         Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.     


Bu yazı 135 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans