ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

02.11.2023

ELİNİ SALLASAN 50 ÇEŞİT PEYNİR

 2017 yılında başlayan çalışmalar sonucu Mart 2018'de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından değişik yörelerde üretilen kente özgü 50 çeşit peynir, kitap haline getirildi.

       Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber tarafından 279 sayfa olarak kaleme alınan kitap sayesinde Balıkesir'e özgü 50 çeşit peynir kayıt altına alındı.

      Kitap haline gelen 50 çeşit peynir, 5 yıldır çeşitli etkinliklerle gündeme geldi.

      2022 yılında yapılan Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali 50 çeşit peyniri tanımak ve en önemlisi tatmak için önemliydi.

      Festivalde tatmak için 50 çeşit peynir arandı ama sadece 3 sütlü Balıkesir beyaz peyniri, 3 sütlü Balıkesir tulum peyniri, Manyas kelle peyniri, Ayvalık saganaki peyniri ve keçi topak peynir 5'lisi vardı.

      Geri kalan 45 çeşit peynir, kitapda yazı olarak kalmıştı.

      Elini sallasan 50 çeşit peynir, gerçeğe dönüşmedi.

      26-28 Ekim günlerinde Norveç'de ‘Dünya Peynir Yarışması' yapıldı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yarışmaya “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabında yer alan 3'ü coğrafi işaret tescilli; Bükdere Küflü Katık, Manyas Kelle, İvrindi Kelle, Kirli Hanım ve Savaştepe Mihaliç Kelle 5'lisiyle katıldı.

      43 ülkeden 4 bin 502 peynir çeşidinin katıldığı yarışma sonucunda Balıkesir Kirli Hanım Peyniri” dünya üçüncüsü olarak bronz madalya aldı.

      Bu başarıyla gurur duydum ...

      Kirli Hanım Peyniri, körfezde özellikle Ayvalık bölgesinde unutulmaya yüz tutmuş bir peynir çeşidi olup doğal ve tamamen inek sütü kullanılan peynir 10 gün ile 1 ay arasında güneşte bekletiyor, D vitamini bakımından zengin bir hale gelmesi sağlanıyor. Bu süre boyunca nemini salarak ebat olarak küçülen peynirleri ızgarada kızartılıyo ve Kirli Hanım peyniri ortaya çıkıyor.

      Balıkesir'in bilinen peynirleri tamam da madalyalı peynirimizi ve kitapda yer alan diğer peynirleri ne zaman görüp, tadına bakacağız.

      Elini sallasan 50 çeşit peynir, yazmakla olmuyor.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.     

 
 
 

Bu yazı 201 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans