ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

04.11.2023

Cumhuriyetin ilk yıllarında ili yönetenlerce en çok ziyaret edilen kamu kurumu

Bilim ve sanat, demokratik rejimlerde ülkelerin kalkınmasına yön verir.

  Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye Cumhuriyeti bilgi ve beceriye önem vermiştir. 

   Yetişmiş; ülkesine hizmet etmiş, kültür, sanat ve bilim adamları çeşitli vesilelerle onurlandırılmıştır

   Onların bilgi birikimlerine ve tecrübelerine gerektikçe başvurulmuştur.    

    Günümüzde bu gelenek ve takdir etme bilinci, bu kavramların önemini kavramış yöneticiler tarafından devam ettirilmektedir.

  Ancak enformasyon teknikleri geliştikçe ve bilgiye ulaşım kolaylaştıkça yaşayan insan hazineleri ve kütüphaneler ihmal edilmeye başlanmıştır.

  Balıkesir İl Halk Kütüphanesi, paha biçilmez nadide eserler koleksiyona sahiptir. 

    Bu kıymetli eserler, Balıkesir'de uzun yıllar kütüphane müdürlüğü yapan Sayın Ercan Tığ'ın titiz çalışmaları sayesinde günümüze kadar muhafaza edilmiştir. 
    Dile kolay o denemde binlerce kitap, beş defa başka hizmet binalarına taşınmıştır.

   Görevli olduğum dönemde Türkiye'nin en temiz, disiplinli ve sistemli kütüphanesi Ercan Bey'in ve mesai arkadaşlarının sayesinde Balıkesir İl Halk kütüphanesi idi. 

   Şimdi de Kütüphane müdürü Orhan Onhonocak aynı titizlikte kütüphane hizmetlerini sürdürmektedir.

   Uzun yıllardır ödenek yokluğu bahane edilerek ihmal edilen kütüphane binasının bu dönemde yapılmasına başlanması sevindirici bir haberdir.

   Görevli olduğum dönemde gerek Ercan Bey'in gerekse bizlerin girişimleri netice vermemişti. Dönemin mahalli siyasî iradesi Balıkesir kütüphanesinde bulunan bilgi hazinelerini ve yazma eserlerin kıymetini idrak edecek noktada değildi.

  Konuyu Vali Sayın Utku Acun'a açtığımızda mahalli imkânları ve bakanlığımızı harekete geçirerek yazma eserleri koruma altına alınmış daha sonra da ayrı bir müdürlük haline getirilmiştir. 

   Müdürlükçe çıkarttığımız kitap isim listeleri, sayesinde bilim ve kültür adamları bu kitaplardan zahmetsizce faydalanıyorlar.

 Bilgi toplumuna dayalı üretken olmanın yolu okumaktan, okuma imkânlarını sağlayan kütüphanelere önem vermekten geçmektedir.

   Bireyler ve milletler gücünü erişilebilen, okunabilen değerli kitaplardan kazanmaktadır. Gelişmenin çağı aşmanın tek yolu kuşkusuz insanı donatan, var eden kitaplardır

   Balıkesir Halk kütüphanesinde Raunt akıllı çalışma sistemi ile üniversiteye hazırlanan öğrencilere ücretsiz binlerce soru ve cevaplarıyla hizmet vermektedir. 

   Bu sistemin İlk Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl kültür ve Turizm Müdürlüğü kanalıyla ilgili öğrencilere duyurulması gerekmektedir.

   Yerel yöneticilerin ise bu tür gelişmelerden haberdar olması ve halkı bilinçlendirmesi, basın bildirileriyle yaygınlık kazandırmaları ilin arşiv tarihi açısından önemlidir. 

    Geçmişteki ilin kültür hayatı çalışmalarını destekleyen ildeki yöneticilerin kütüphanelere büyük önem verdiklerini, çeşitli etkinliklere katıldıklarını ve bu kurumları ziyaret ettiklerini ilin gazete arşivlerinde görmekteyiz.

   


 

   

    



 

.

 


Bu yazı 138 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans