ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.11.2023

HANNİBAL VE PROTOKOLÜ

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

  

      Hannibal, MÖ 247 - MÖ 183/181 yılları arasında yaşamış politikacı ve tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biri olarak kabul edilen general olarak biliniyor. 

      Hannibal, Roma toplumunda birçok kişiyi büyük sıkıntıya soktu. Öyle bir figür haline geldi ki ne zaman bir felaket olsa, Romalı senatörler korkularını veya endişelerini ifade etmek için "Hannibal ante portas-Hannibal kapıda!" diye haykırırmış.

      Milattan Önce 181'de Romalılara esir düşmek yerine kendini zehirleyerek ölmeyi seçen General Hannibal Barca bu seçimiyle günümüzdeki askeri kararlar için farklı bakış açısı vermiştir.

      Hannibal Protokolü'nün amacı, bir askerin kaçırılmasını önlemek için gerekli her türlü eylemin yapılmasına izin vermek olup gerekirse ‘ölü bir asker esir alınan bir askerden daha iyidir' temeline dayanmaktadır.

      Daha da ayrıntıya girildiğinde “ölü bir asker esir alınan bir askerden daha iyidir, bu nedenle kaçıranı da kaçırılanı da öldür!” emri/talimatı görülmektedir.

      Temel prensip, bir askerin kaçırılmasının; düşman için avantaj olduğu, elini güçlendirdiği, bunun müzakere gücü, ulusal moral ve halk desteğini etkileme gücü sağlayabileceği gerçeğinde yatmaktadır.

      Esir/Rehine takası için yapılan her türlü girişim ‘Hannibal Protokolü' uygulamasını engelleyecektir.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.    

 
 
 

Bu yazı 163 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans