ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

09.04.2020

ANKARA'DA İKİ DİPLOMAT (1)

İkinci Dünya Harbi’nin işareti bulutlar Avrupa üzerinde yoğunlaşırken, daha önce Türkiye’de bulunmuş iki diplomat 1939 yılı başlarında Ankara’ya ülkelerinin büyükelçisi olarak atandı ve harp süresince Türkiye’de görevli kaldı. İlk gelişlerinde de son gelişlerinde de karşı güçleri temsil ettiler.
Diplomat bir aileden gelen 1886 doğumlu Sir Hughe Knatchbull – Hugessen 1908’de İngiltere Dış İşleri Bakanlığı’na bir memur olarak katılmış ve 1909 Ekimi sonlarında ateşe olarak İstanbul’a gönderilmişti.

Sirkeci’de trenden indiğinde bir askeri bandonun peronda beklediğini gördü. İttihat ve Terakki cemiyeti’nin II.Abdülhamit’i tahtından indirmesi sonrasında hürriyetlerin yaygınlaşması , ülkede İngiliz taraftarlarını arttırmıştı. Hugessen, bu nedenle, bandonun kendisini karşılamak için
orada beklediğini sanmıştı. Fakat ufak bir memur olduğu için de buna bir anlam verememişti. Oysa bando Osmanlı İmparatorluğu’na askeri yardım çerçevesinde gelen heyet başkanı General von der Goltz için orada bulunuyordu. Ayni trenden o da iniyordu.
Birinci Dünya Harbi’nin bitimine doğru Türkiye’deki Alman askeri danışmanları arasına sonradan büyük şöhrete ulaşacak iki isim daha katıldı. Prusya doğumlu Ribbentrop (1893 -1946) ve Almanya Werl doğumlu, Franz von Papen (1879 -1969) . Ribbentrop, Alman Harp Bakanlığı’nın İstanbul’daki
Alman Büyükelçiliği’nin bünyesindeki satınalma ofisinde teğmen olarak görevlendirilmişti.

Von Papen de askeri kanatta çalışıyordu (Michael Bloch ; Ribbentrop; Time Warner Books ; London; 2002; shf 9,
28 ).

Von Papen, daha önce , Filistin’de İngiliz Allenby’e karşı, Türk ordusunda süvari subayı olarak görev yapmıştı. 1914 – 1918 arasında Almanlara karşı beslenen olumlu duygular, harp sonunda ters dönünce Türkiye’yi çabucak terk edenler arasında von Papen de bulunuyordu.
Ribbentrop sonraki yıllarda Nazi Almanyası’nın İngiltere Büyükelçisi oldu. Ardından 4 Şubat 1937’den Harbin bitimine kadar Nazi Almanyası’nın değişmez Dış Isleri Bakanlığını yaptı. Franz von Papen kısa bir süre Almanya Başbakanlığı görevinde kaldı. 2 Aralık 1932’de başbakanlığa Schleicher getirilince Papen ve Hitler’in ilişkileri sıcaklaştı . 4 Ocak 1933’de Köln’de banker Kurt von Schroder ‘in evinde buluştular. Toplantıda Papen Hitler’e ortak başbakanlık önerdi. Hitler tek başına başbakan olmakta direniyordu. Bu toplantıda Hitler’le beraber bulunan Keppler ve Himmle , tarafların görüşmeleri sürdürmesini ve Ribbentrop’un Dahlem’deki villasında buluşmayı önerdiler Ribbentrop’un o zamana kadar politika ile hiç bir ilişkisi olmamıştı. O, eşinin zengin ailesinin şarap işini geliştirmiş, varlıklı bir iş adamı idi.

11 Ocak 1933’de Ribbentrop’un villâsında ilk toplantıda Papen, Hitler’in başbakanlığına karşı çıkıyor, devlet başkanı Hindenburg’un bunu onaylamıyacağında israr ediyordu. 18 ve 21 Ocak toplantılarından bir sonuç çıkmadı. Dahlem’deki 22 Ocak toplantısına Hindenburg’un oğlu Oscar von Hindenburg ve devlet bürokrasisinin başı Otto Meisner, Nazilerden de Goering ve Frick katıldı.
Hindenburg “Bohemyalı Başçavuşu” başbakanlığa getirmek istemiyor fakat Nazi yanlısı bankacı Hjalmar Schacht’i öneriyordu. Hitler redediyordu.


Bu yazı 396 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans