ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

04.05.2020

PAPATYADAN SARI LACİRVERTE

Fenerbahçe, 113 yaşında.
Temelleri 1899 yılında Siyah Çoraplılar Futbol Kulübü ile atılan Fenerbahçe, tarihi boyunca birçok ilke ve rekora imza attı. Adını, kurucularının yaşadığı semtten
alan Fenerbahçe, Kurtuluş Savaşı'nda Kuvayi Milliye'ye silah temin ederek de tarihe geçti.
Fenerbahçeli olma duygusunu, en anlamlı şekilde İslam Çupi dile getirmiştir;
"Fenerbahçe Cumhuriyeti ortalıkta yoksa, Türkiye yoktur, futbol yoktur, bolluk yoktur, insanlar yoktur. Canlılar güç nefes alır ve bu ülke kısa süre sonra yaşayan yer
olmaktan çıkıp, mezarlık olur. Fenerbahçe büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü, ne kupa büyüklüğüdür. Onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür işte, adı konamaz"
Fenerbahçe'nin temelleri 1899 yılında, Black Stockings FC ile atıldı. 1890'lı yıllarda Moda'da oturan İngilizler, Kadıköy'ün yeşil alanlarında futbol oynamaya
başladı. Türk gençleri, İngilizlerin maçlarını seyrede seyrede futbola merak salsa da bir cemiyet altında birleşmeleri mümkün değildi. Çünkü monarşi rejimi nedeniyle
Türkler için cemiyet kurmak, mevcut cemiyetlere üye olmak yasaktı. Bu nedenle İngilizler, sadece Rumlar ile maç yapıyordu.
Türkler her ne kadar oynayamıyor olsa da futbol, Kadıköy ahalisinin sosyal hayatında önemli bir konuma sahipti. Günümüzde Fenerbahçe Stadyumunun bulunduğu Papazın Çayırı'nda yapılan maçlar, Kadıköylüler için bir sosyalleşme aracıydı.
Futbol oynayamamanın üzüntüsünü ve öfkesini yaşayan Fuat Hüsnü, Reşat Danyal, Mehmet Ali ve arkadaşları, Papazın Çayırı'nda top oynamaya başladı. Jurnalcilerin dikkatinden kaçmak için de 1899'da İngiliz adı altında Siyah Çoraplılar Futbol Kulübü anlamına gelen Black Stockings FC'yi kurdu. Black Stockings FC'nin ömrü kısa olsa da kurucuları futboldan vazgeçmedi. 1902 yılında Kadıköy Futbol Kulübü'nü kurdular. Bu kulübün ömrü de uzun sürmedi ve kapatıldı.
3 Mayıs 1907 yılında; Ziya Bey, Ayetullah Bey ve Necip Bey, Moda Beşbıyık Sokak 3 numaralı evin selamlık katında Black Stockings FC ile Kadıköy Futbol Kulübü'nün devamı niteliğinde kuracakları takım için bir araya geldi.
23 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Türklere de dernek ve kulüp kurma hakkı tanınınca, Fenerbahçe de hiç vakit kaybetmeden tescil işlemlerine başladı.
Böylelikle Fenerbahçe, cemiyetler kanununa göre tescil olunan ilk Türk kulübü oldu. Kulübün adı neden Fenerbahçe? Ziya Bey, Ayetullah Bey, Necip Bey Fenerbahçe'de oturuyordu.
Kulübün ilk renkleri neden sarı - beyazdı? Ziya Bey, Ayetullah Bey, Necip Bey ilkbaharda Fenerbahçe'de bolca açan papatyanın renklerini seçti.

Sarı - beyaz neden sarı - laciverte dönüştü? 1908 mayısında Ziya Bey, yazlık forma almak için soluğu İngiliz Baker'in tüneldeki dükkanında aldı. Ne var ki dükkanda sarı - beyaz kumaş yoktu. Baker, Ziya Bey'e dedi ki; "Şimdi ısmarlasak gelene kadar yaz geçer. Elimin altında sarı üzerine lacivert çizgili yazlık gömlekler var. Forma niyetine giyilebilir. Üzerine amblemi dikmek yeter. Size bu gömlekleri
satayım. Ziya Bey, futbolculara bir an önce yazlık forma temin etmek için Baker'ın teklifini kabul ederek "Renkler tutmuyor ama biz de değiştirip sarı - lacivert yaparız" dedi.
Bunun üzerine yeni bir amblem yapılması gerekiyordu. 1910'da resim çizmede maharetiyle tanınan futbolcu sol açık Hikmet Topuz, yeni bir amblem tasarladı. Yeni amblem, üyeler tarafından beğenilince Fenerbahçe'nin resmi amblemi olarak kabul edildi.
Amblemdeki unsurlar neyi ifade ediyor? Topuz Hikmet, amblemin meydana getirme sürecini şöyle anlatmıştı; "Kulübümüzün rengi sarı - beyazdan sarı - laciverte çevrildikten sonra bu yeni renklerimizle bezenmiş bir rozet yaptırılması işi bahis mevzuu oldu. Arkadaşlarım bu rozetin çizilmesini bana bıraktılar. İlk önce bayrağımızın renkleri kırmızı ile beyazı bir araya getirdim. Sonra kırmızı üzerine bir kalp şekli çizerek bunu sarı-laciverte boyadım ve üzerine de metanet, kuvvet ve sağlamlığın ifadesi olan meşe dalını resmettim. Beyaz kısma da kulübümüzün ismini ve tesis tarihini yazdım. Rozeti çizerken, ona şu manayı vermeye çalıştım;
‘Kalpten gelen bir bağımlılıkla bu kulübe hizmet etmek". Yeni harflerin kabulünden sonra aynı şekilde muhafaza edildi. Sadece "Fenerbahçe Spor Kulübü - 1907" yazısı yeni harflerle yazıldı."
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.


Bu yazı 487 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans