ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

20.12.2023

BERLİN 1945 VE SONRASI (2)

BERLİN'DE  RUS  VAHŞETİ


Berlin'e ilk giren Rus ordusu oldu. ABD ve İngiliz birlikleri daha sonra Berlin' e ulaştı. Onların yokluğunda Rus askerleri bir bayram havası içinde şehirde ,uzun süren savaşlardan sonra geriye ne kaldı ise talan ettiler, kadınların ırzına geçtiler ve büyük çapta hırsızlıklar yaptılar.


Bahar Berlin'e gelmişti. Fakat, Berlin ve Berlinliler için bu bir bahar değildi,  çok zor yeni bir dönem başlıyordu. Bu sıcak Mayıs gününde Landwehr Kanalı'ndan asker cesetlerinin dayanılmaz kokusu yükseliyordu. Her tarafta ölüm ve ölüm kokusu vardı.  Nazilere karşı direnişçilerden Ruth Andreas – Friedrich, bir arkadaşı ile bulunduğu yerden dışarıya çıktıktan sonra  şöyle yazıyordu: ‘' Bombaların yarattığı çukurlardan tırmandık. Dikenli tellerle çevrili ve aceleyle yapılmış barikatları aştık. Duvarın dibinde bir elinde piposu olan diğer elinde çakmak bulunan bir yaşlı adamla karşılaştık. Hareket etmiyordu. Yüzünde bir sinek dolaşıyordu. Adamın gözlerinden  gözyaşı sızıyordu. Adam ölmüştü.  Hem de dün'' (Giles Milton; Chechmate in Berlin , John Murray , London, 2021, shf :46). Bunun gibi binlerce örnek vardı.


Hauptstrasse ve Hafenplatz ve başka bir çok yerde ceset kokularına idrar ve dışkı kokuları da karışıyordu.  Marta Hillers'e göre zaferi kazanmış olanlar -Rus askerleri - kendilerinde istedikleri yeri tuvalet gibi kullanmaya hak kazandıklarını sanıyordu.  Apartmanların girişi  ve merdivenlerin tuvaletten farkı yoktu. Ruth Andreas Hünensteig 6 no'daki apartmanına girdiğinde ayni durumla karşılaştı. Evi yağmalanmıştı. Bir çok eşya ayaklar altında çiğnenmiş , yatak odası insan dışkısı ile dolmuştu.


Sovyet yazarı Konstantin Simonov Berlin Hayvanat Bahçesi'ne gittiğinde , yönetim binasının koridorlarında bir gece önce çok eğlenceli bir orgy yaşayan çalışanların  hepsinin intihar etmiş olduklarını ve cesetlerinin koridorları kapladığını gördü. Bir SS generali , yarısı içilmiş , bacakları arasında bulunan bir şarap şişesinin yanında  uzanmış, sızmış , ölmüş yatıyordu . Bahçedeki hipopotamlar, maymunlar diğer bazı hayvanlar kurşunlanmıştı.


Ruth Andreas evinden bir diğer çıkışında, üç arkadaşı ile beraber giderlerken yıkıntılar içinde gezinen yalnız bir inek gördüler. Açtılar. İneği bir kenara çekip kestiler. Birkaç saniye içinde, aniden  çevreden gelenler tarafından inek hemen paramparça edildi ve dili, ciğeri dahil  her şeyi paylaşıldı. Müthiş bir çatışma oldu. Ruth Andreas ‘' son on iki yıldır Nazilere karşı biz bunun için mi direniyorduk'' diye düşünüyordu. 


Evin dışında uzun süre kalmak tehlikeliydi. Çabuk ve çok sarhoş olan Mongol askerleri evlere bir çete halinde giriyor, gurup halinde kadınların ırzına geçiyordu. Martha Hiller'in , Mayıs'ın ilk haftalarında bir çok kez ırzına geçilmişti. Hiller'in on dokuz yaşındaki arkadaşı Berti de ayni akibete uğramıştı. Yalnız kadınların ırzına geçilmiyor onları aşağılayan, küçümseyen bir çok hareketler de yapıyorlardı. Ruslar için kadınlar birer eşya idi. İstedikleri şekilde kullanabilirlerdi.


Berlin'de Amerikalıların ve İngilizlerin şehre girişine kadar geçen kısa süre içinde, Rusların ırzına geçtiği kadın sayısı 19.000'ini aşmıştı. Bu miktar kadın  yardım talebinde bulunmuştu. Korktukları ya utandıkları için yardım istemeyen kadınlar da vardı. Karşı koyabilenler ise çok azdı. Kadınlara   çeşitli  başka şekillerde yapılan tecavüzler  ise bu  miktardan çok daha fazlaydı.


Ruslara göre ‘'Zafer kazananlar muhakeme edilemez'' idi. Marshal Zhukov'la beraber şehre giren bir  Sovyet generali askerlerinin Alman kadınlarla sıcak ilişki kurmasına karşı olmadığını , kadınların ırzlarına geçilmeyi  hak ettiklerini  , onun tek endişesinin askerlerinin cinsel hastalıklardan korunması  olduğunu söylüyordu'' (Milton, 48)


Yugoslav partizan ve yazar Milan Djilas  Stalin'le yaptığı bir konuşmada,  Alman sivillerin  Kızıl Ordu askerleri tarafından sürekli tecavüze  uğradığını belirtince, Stalin'in yanıtı şöyle olmuştu: ‘' Muhakkak  Dostoyevski'yi okumuşsundur.  Bir insanın fiziği ile ruhu ne denli karmaşıktır biliyor musun? O halde Stalingrad'tan Belgrad'a kadar, tamamen tahrip edilmiş, kendi topraklarında, binlerce kilometre  savaşarak gelmiş  bir askeri düşün, ve yolda silah arkadaşlarının  ve sevdiklerinin  ölüleri ile karşılaşan bir askeri. Böyle bir kişi nasıl normal davranabilir? Bu korkunç olaydan sonra biraz eğlenmesinde ne mahzur olabilir? Sen Kızıl Ordu'yu ideal bir ordu gibi düşünüyorsun. O ideal değildir ve hiçbir zaman olmamıştır. Önemli olan onun Almanlara karşı savaşması ve iyi savaşmasıdır. Öbür şeylerin önemi yoktur'' (Jones, 45) .Sonradan Stalin bu görüşünü değiştirdi. 20 Nisan 1945'de bir emir göndererek Kızıl ordu  subay ve askerlerinin Alman sivillere karşı davranışlarının  düzeltilmesi ve iyileştirilmesini istedi.  


Rus orduları geçtikleri her yeri işgalden sonra talan ediyordu. Rokossovsky, 2. Belarus Cephesi'nde  26 Nisan'dan beri sürekli ilerliyordu.  Bu cephede 29 Nisan'da Oder üzerindeki Stettin'de zayıf Alman savunmasını yarılmıştı ,  Sovyetler Almanya'nın kuzeyine doğru ilerliyordu. Alman generali Hassa Von  Manteuffels'ın 3. Panzer Ordusu ise İngiliz ve Amerikan birliklere doğru gidiyordu. Alman general Ruslara değil İngiliz ve Amerikalılara teslim olmak istiyordu. Rokossovsky'nin ordusu Ocak 1945'te Almanya'ya girdikten sonra sivil halk  çok daha büyük acılar yaşadı. Almaların 1941'de Ruslara yaptığı gibi , Ruslar Gumbinnen Alman kasabasını yerle bir etmişti.  Rus yüzbaşı Yuri Uspensky  Almanlara yapılan zulmü haklı buluyordu. Fakat  hırsızlık ve ırza geçme olayları herkesi şaşırtan miktarda artmıştı  (Güran Tatlıoğlu; Hitler Öncesi ve Sonrası, Son Çağ Yayınevi, Ankara ,2019 ,shf : 490). Griefswald'da üniversite rektörünün araya girmesiyle, 30 Nisan'da saat 11'de kasaba Rus Tümen Komutanı General Bortschev'le antlaşma yaparak teslim oldu. Kan dökülmedi. Demmin'de ise, 65.Rus Ordusu ve 1.Tank Kolordosu'ndan bir kısım asker  kasaba kilisesinin kulesinde beyaz bayrağın asılı olduğunu görünce, komutan General Mikhail Panov üç askeri kan dökülmeden anlaşma yapmak için şehre gönderdi.  

Üç kişi kasabaya girdiği sırada kuleden bir SS birliği gelenlere ateş açtı. Bunun üzerine Ruslar kasabanın yarısına benzin döktü ve ateşe verdi.  Kasabanın yarısı yangınla yok oldu. Kasabanın iki nehir arasına sıkışmış 30.000 kişilik nüfusu Sovyet korkusundan panik  içindeydi. O  gece ve 1 Mayıs sabahı, 900 kişi intihar etti,. Bazı aileler bütün fertleri birlikte intihar etmeyi tercih etti.  Benzer olay 30 Nisan'da Neustrelitz'de cereyan etti.  Yüzbaşı İvan Vasilenko 121.Piyade Tümeni'nden askerlerini, teslimin sessizce  olması için, şehre gönderdi. Çatışma çıktı. SS askerleri öldürüldü.  121. Piyade Tümeni'nin bağlı olduğu Kızıl Ordu bu çatışmada  bir çok tank ve 128 asker kaybetti.


Rusların  Doğu Avrupa ve Berlin'i işgal sırasında gösterdikleri vahşeti , Almanlar Rusya'yı , Polonya'yı ve bütün Avrupa'yı işgalleri sırasında göstermişlerdi. Özellikle Ruslara, Polonyalı'lara ve Yahudilere karşı göstermişlerdi .İki  taraf da temiz değildi. Almanlar'ın altı milyon Yahudi'yi ölüm kamplarında gas odalarında yok etmesi de insanlık tarihinde hiçbir zaman unutulamayacak bir yer işgal etmekteydi.


Bu yazı 115 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans