ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

17.01.2024

TİYATRO SAHNESİNDEN UZAY İSTASYONUNA

YazıYorum (Mete Kozdağ)  

 

 

      Havacılık alanındaki gelişmeler, bu gelişmelere yönelik yatırımlar; hava sahasındaki egemenliğin nereye kadar uzandığının ötesine geçerek uzay nerede başlar ve uzay sahipliği hususlarına kadar gelmiş durumda.

      Bu hususlar şimdilik insanlığın ortak mirası gibi görünse de hukuk, bu duruma ‘uzay hukuku' çalışmalarıyla el atmış durumda.

      13 Aralık 2018 tarihinde kurulan Türkiye Uzay Ajansı da (TUA), Türkiye Milli Uzay Programını; Dünya'daki gelişmeleri dikkate alarak, ülkemizdeki mevcut potansiyeli değerlendirmek üzere ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyonunu, stratejilerini, hedeflerini, projelerini, koordineli ve entegre olarak yürütülmesine yönelik hazırladı.     

      Programın ilk hedeflerinden olan bir Türk vatandaşının bilimsel misyon göreviyle uzay istasyonuna gönderilmesi için geri sayım devam ediyor.

      Geriye gidelim, yıl 1970 ve ‘Astronot Niyazi' isimli oyun, tiyatro sahnesinden seyirciyle buluştu.

      54 yıl sonrasında ‘tiyatro sahnesinden uzay istasyonuna' çıkmış/çıkacak durumdayız.

      Türkiye'nin ilk astronotu Pilot Albay Alper Gezeravcı 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek.

      Polemikleri bir kenara bırakalım da Alper Gezeravcı'yla birlikte İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotların Ax-3 görevini başarıyla tamamlayıp sağlıkla dünyaya geri dönmesini dileyelim.

      17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece, Türkiye saati ile 01.11'de tiyatro sahnesinden uzay istasyonuna gerçekleşmesi planlanan Axiom Mission 3 için geri sayım devam ediyor. 

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   


Bu yazı 152 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans