ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

17.01.2024

BALIKESİR’İN İLK FOTOĞRAF SANATCILARINDAN ALİ HİKMET VAROL’UN FOTOĞRAFLARINDAKİ HÜMANİST BAKIŞLAR

Seksenli yılların başında tanıştığım sanatçı o, tarihlerde dikkati çekecek eserlere sahipti.

    Fotoğraflarının, belgesel nitelikli olmasının yanında eserlerin düşündürücü etkileyici yönleri vardı. Çeşitli görüş açılarıyla çekilmiş fotoğrafların içerik bakımından farklı olmasına rağmen insan ve doğa sevgisi ön plana çıkıyordu. Bunda Türk eğitim tarihinde nitelikli, donanımlı öğretmen yetiştiren öğretmen okulu mezunu olmasının etkisi olmalı.

  Fotoğrafları incelendiğinde çekimlerini özenle ve bir hesapla yaptığı görülmektedir. Fotoğraflara yüklediği duygu, düşünce ışık gölge araçlarıyla somutlaşıyor.

 

       Bir kitapseverin görüntüsünden derinlik kazanan sokak, hayatın bir cephesini yansıtıyor. Yol güzergâhı, evler ve insanlar bir tablo içinde verilmiş. Fotoğraftaki kitaplar dış dünya ile bütünleşmiş. Sanki sizleri anlatan sayfalar burada der gibi duruyor. Otuz yılı aşkın öğrenci yetiştiren sanatçı, Fotoğrafıyla gelin okuyun kitaplar burada der gibidir. 

  Sanatçı aşağıya aldığım fotoğrafında insanları karakterize etmiştir. Çarşıyla insanı bütünleştiren sanatçı, fotoğrafı çekerken bulduğu görüş açısına birçok görüntüyü yerleştirmeyi başarmıştır. 

    Tarihi bir binaya cepheli cadde, müşteri bekleyen esnaf, manken ve diğer objeler insana sükûnet telkin ediyor. Dikkatli incelendiğinde fotoğraf bir sevgi, coşku uyandırıyor.






 Sanatçı, bir sohbetimizde fotoğraf sanatçısı olma sürecini anlatırken dış dünyanın kendisini etkilediğini, barışın ve sevginin olduğu yerde huzur olacağını belirtmişti. Doğadaki her şeyi detayına kadar görme ve gösterme merakının çocukluğuna kadar uzandığını belirten Sanatçı, eserlerinde pozitif olmayı tercih etmiştir. Yalnız birini, eğlenen insanları balıkçıları, dua eden kişileri çekerken sevgi, uyum ve yaşama sevinci telkin etmeye çalışmıştır. 

     Kimi fotoğraflarında sanatçının dünyasını görmek mümkündür. Bu tür fotoğraflarda soyutlamaya giderek insanın doğuştan getirdiği niteliklerini vermeye çalışmış. İnsana; toplum ve doğa içinde bir anlam yüklemiştir. Bu fotoğraflarda akademik bir titizlik göze çarpmaktadır. İnsanı doğayla hayvanlarla ve uğraşlarıyla verirken iyimser bir görüntü yansıtmış.

   Ünlü fotoğraf sanatçılarıyla birlikte çalışmış, birçok ödül sahibi sanatçının Balıkesir Fotoğraf Müzesinin kuruluşunda da emekleri vardır.

   Balıkesir'de hayatını sürdüren kadim sanatçı arkadaşıma sağlık ve güzellik dolu nice yıllar dilerim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu yazı 48 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans