ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

08.02.2024

BALIKESİR’İN YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLERDEN EKREM BALIBEK

      Utku Acun, Mete Başgu, Mehmet Kurt gibi birçok şair, yazar, ressam Balıkesir Lisesinde aynı dönemde öğrenim görmüşlerdir. 

    Ekrem Bey; lise yıllarında radyo kurduklarından, okul gazetesi ve dergisi çıkardıklarından söz ederek lise dönmelerindeki öğretmenlerinin yeteneklerinden söz ederdi.

    Öğretmen çıkışlı olan babası gazeteciliği tercih etmiş Balıbek de gazeteciliği usta-çıraklık geleneği içinde bu ortamda öğrenmiştir. 

   Anne tarafı Kırımlılara dayanan Balıbek, hayatı boyu Balıkesirli olmanın gurunu taşımış, doğduğu büyüdüğü şehirde her türlü gelişmeleri yakından takip etmiştir. Kimi zaman ilkelerini savunduğu partinin yanlışlarını eleştirmiş, doğru bulduğu karşıt görüşleri de takdir etmiştir.

  Düşüncelerini olaylar üzerinden yürüten Balıbek' in yazılarında genellikle fıkra türünün özellikleri görülür. . Demokrasiye ve Atatürk ilkelerine sıkı sıkıya bağlı bir dünya görüşü çerçevesinde eleştirilerini yapardı.

   İlk yazısını 1951 yılında yayımlar. Bu yıllarda gazetecilerin yaşadığı maddi sıkıntıları gündeme taşıyarak dikkatleri üzerinde toplar. İlk yazılarında dahi ülke çapında tanınmaya başlar.

  Balıkesir'de Birlik Limidet Şirket kurulmasında yer almış ve Balıkesir'in geçmişi ile ilgili önemli araştırma yazılarının çıktığı Balıkesir Postası'nda 18 yıl yaptığı çalışmalarla Balıkesir basınına değer katmıştır.  

   Meslek mücadelesinde tek başına ,bağımsız ve inandığı değerleri savunarak hareket etmesi onu basın camiasında daha güçlü kılmıştır Gazetecilik hayatına başladığı yıllarda çeşitli zorluklarla göğüs geren Balıbek 'in 1968 tarihinde Yeni Haber gazetesini  kurma aşamasında eşinin bileziklerini bozdurarak maddi katkılarda bulunmasını  dostlarına hep anlatmıştır..

   Eleştirel bir üslup kullanmasına rağmen sanatçı eğilimleri kimi zaman ağır basardı. Sanata ve kültüre dair yorumlarında objektif olur, her türlü kültürel faaliyetleri desteklerdi. 

  Güçlü bir hafızaya sahip olan Balıbek, Balıkesir'in geçmişi ile ilgili önemli bilgiler bırakmıştır. Televizyon konuşmaları, yazıları Balıkesir'e odaklanmıştır. Yerel kalkınmanın temelinde yerelleşen ve Balıbek gibi sanata, kültüre önem veren şahsiyetler vardır.

   Bir ressam, eleştirmen, gazeteci ve söz ustası olarak Balıbek gelecek nesiller tarafından daha dikkatli inceleneceğini umuyorum

   Uzun yıllar kendisinden Balıkesir ile ilgili önemli bilgiler öğrendiğim Ekrem Abimize Rabbimden rahmetler dilerim.



Bu yazı 121 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans