ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

09.03.2024

HEM ACİL HEM DE ADİL BARIŞ

YazıYorum (Mete Kozdağ)  

 

      

      3'üncü yılına giren Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın hem acil hem de adil barış sağlanarak sona ermesini isteyen Ukrayna tarafı, bu amacına ulaşmak için de kendisine verilen siyasi ve askeri desteği kaybetmek istemiyor.

      Ukrayna ve destekçileri; Rusya'nın iki yıldır sürdürdüğü işgalin Kiev'in şartlarına göre sona erdirilmesini görüşmek üzere Moskova'yı gelecekteki bir barış zirvesine davet etmek isteseler de karşı taraf buna yüksek ve istekli bir sesle cevap vermiyor.

      Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in özel kalemi Andriy Yermak, Zelenskiy'in barış vizyonunu tartışmak üzere İsviçre'de bir zirve yapılacağını ve bu vizyonun daha sonraki bir tarihte ikinci bir toplantıda Rusya'ya aktarılabileceğini söyledi.

      Kiev'de televizyonda yayınlanan bir konferansta konuşan Yermak, "Rusya Federasyonu temsilcilerini davet ettiğimiz ve o dönemde saldırgan ülkeyi temsil eden kişinin bu savaşı gerçekten sona erdirmek ve adil bir barışa geri dönmek istemesi durumunda onlara planın sunulacağı bir durum ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı.

      Zelenskiy, barış formülünü ilk olarak G20'nin Kasım 2022'de yapılan zirvesinde açıklamıştı. Planda Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması ve Rus birliklerinin tamamen geri çekilmesi çağrısı yapmıştı.

      Kiev, tüm Rus birlikleri Ukrayna topraklarını terk edene kadar Moskova ile görüşmeme pozisyonunu koruyor.

      Kremlin ise Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmeleri yapmak için mevcut temel olmadığını ve Kiev'in barış planının Rusya'yı kapsam dışında tutması nedeniyle ‘saçmalık' olduğunu açıkladı.

      Bahar aylarının yaklaşması ve Rusya'nın alanda elde ettiği ve tuttuğu askeri üstünlüğü bırakmayacağı düşünülürse hem acil hem de adil barış nasıl olacak?

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.


Bu yazı 120 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans