ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

10.03.2024

HAYIRLI RAMAZAN GÜNLERİ

YazıYorum (Mete Kozdağ)  

 

      

      Her yıl Ramazan ayında farklı kültürlere sahip ve farklı koşullarda yaşayan milyarlarca Müslüman, birlikte oruç tutuyor, birlikte namaz kılıyor, dualar ediyor, paylaşmanın ve dayanışmanın güzelliğini yaşıyor ve sonrasında da birlikte bayramı kutluyor.

      Bereketin, sabrın, rahmet ve ibadetin ayı olarak kabul edilen Ramazan ayını özel ve mübarek kılan özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz...

- Kur'ân-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır.

- Bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi bu ayın içindedir.

- Oruç İslamın beş temel şartından birisidir ve Ramazan ayında tutulur.

- Bu kutsal ayda yapılan tüm ibadetler; cimriliği cömertlikle, öfkeyi sabırla, intikamı sevgiyle ve savaşı barışla değiştirmeye çalışan pozitif bir ahlaki ve sosyal değişimin kapısını açar.

- Hz. Muhammed'in de kıldığı ve sünnet olan teravih namazı bu ay kılınır.

- Ramazan fiziksel ve zihinsel olduğu kadar maddi yanı da bulunan bir ibadettir. İhtiyacı olanlara destek olmak amacıyla verilen fitre (fıtır sadakası), bayram gelmeden önce ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır.

- Ramazan Kur'ân-ı Kerim'in ayıdır, bu nedenle daha çok okunur ve tefekkür edilir. Mukabele okunması geleneği de Ramazan'a aittir. “Karşılıklı okuma” anlamına gelen mukabele, bir kişinin sesli olarak okuduğu Kur'ân-ı Kerim'i ortamda bulunanların takip etmesidir.

      Günümüzün dünyası gelişmiş olmasına rağmen ne yazık ki yoksulluk ve açlık, küresel bir sorun.

      Sosyal yardımlaşmanın ve dayanışmanın ayı olan Ramazan, bu eşitsizliklerin daha çok farkına varmamızı sağlıyor ve hayır yapmayı, sadaka vermeyi ibadetimizin bir parçası haline getiriyor.

      Cömert olmak, sahip olduklarımızı paylaşmak, hayır yapmak, sadaka vermek sadece bereketimizi artırmakla kalmıyor, daha az şanslı olanların hayatlarına destek olarak, dünyayı hepimiz için daha iyi bir yer haline getiriyor.

      Değişen günlük yaşam şekli, bayramların kutlanış biçimlerini yıllar içinde değiştirmiş olsa da Ramazan Bayramı, pek çoğumuzu bir araya getiriyor, keyifli sofraları paylaşmamızı sağlıyor.

      Hayırlı Ramazan günleri ...

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.


Bu yazı 88 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans