YazıYorum (Mete Kozdağ)
SGK, emeklilik talebinde bulunan bir vatandaşın 18 yaşından önce annesine ait işyerindeki sigortalı çalışmalarının geçersiz olduğunu ve sigorta başlangıcı olarak kabul edilemeyeceğini belirterek, emeklilik talebini reddetti.
Vatandaş da iş mahkemesinde dava açtı.
İş mahkemesi, çocuğun 18 yaşından önce anne veya babasına ait işyerinde çalışmasının çocuğu çalışma yükümlülüğü dışında borç altına sokan bir işlem olmadığını, buna karşılık çocuğu sosyal güvenlik şemsiyesine alarak menfaat sağlandığını belirterek Medeni Kanun hükmünün bu konuda uygulanamayacağı kararı verdi ve SGK'nın emeklilik talebinin reddine ilişkin işlemini iptal etti.
İş mahkemesi, kararında; bu kural geçerli kabul edilse bile sadece anne ve babaya hakim onaylı sözleşme olmadan çocuğu çalıştırdıkları gerekçesiyle cezai yaptırımın söz konusu olabileceği, sigortalı çalışmanın geçersiz sayılamayacağı belirtildi.
Baba veya annesine ait işyerinde çalışan çocukların sigortasının geçerli sayılabilmesi için vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir iş sözleşmesi bulunmasını zorunlu kılıyor.
SGK'nın temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'ne gitti.
Yargıtay, iş mahkemesi kararını ‘kanuna uygun' bulunarak onadı.
Yargıtay tarafından verilen 18 yaş öncesi sigorta için ‘örnek' karar gözden kaçmasın ...
Daha ayrıntılı bilgi için bu yazının kaynağı olan Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç'ın ‘Yargıtay'dan 18 yaş öncesi sigorta için örnek karar' haberini inceleyebilirsiniz.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.