ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

07.05.2024

SÖYLEMDEN EYLEME GEÇEN NÜKLEER SİLAH KILICI

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

 

      Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlık, çatışma durumundan savaş durumuna çabuk geçti.

      Sırada, Rusya'nın ‘söylemden eyleme geçen nükleer silah kılıcI' tehdidi var.

      Rusya, dünyaya gözdağı vermeye devam ediyor.

      1990'larda nükleer silahsızlanmaya öncülük eden ve 2014'te Moskova'nın nükleer tehditlerine boyun eğmeyen Ukrayna 24 Ağustos 1991'de bağımsız olduğunda, dünyanın en büyük üçüncü nükleer silah stokuna sahipti.

      Şiddetli bir ekonomik kriz ve uluslararası izolasyonla karşı karşıya kalan Ukrayna, 1994'te Budapeşte Memorandumu'nu imzalayarak savaş başlıklarını sökülmek üzere Rusya'ya devretti. Bunun karşılığında ABD, Londra ve Moskova'dan güvenlik güvencesi, parasal yardım ve Batı hakimiyetindeki uluslararası düzene siyasi ve ekonomik olarak dahil edilme sözü aldı.

      Ukrayna'nın silahsızlanma kararı Avrupa'daki nükleer silah stokunda büyük azalma yaşanmasına katkıda bulundu. Ancak Budapeşte Memorandumu, Rusya'nın 2014'te Ukrayna'ya saldırmasını, Kırım'ı ilhak etmesini ve Donbas bölgesindeki asilere destek çıkmasını engellemedi.

      Ukrayna'nın Kırım'ı geri almaya çalışması durumunda Rusya, nükleer silahlarını kullanacağını belirtmişti. Buna karşın NATO üyeleri Baltık ülkelerine ve Polonya'ya konvansiyonel küçük kuvvetler yerleştirerek hazırlık yaptı.

      Rusya'nın, Şubat 2022 ve 2023 yaz ayları arasında Belarus'a yerleştirdiği ve nükleer silahı ateşleyebilecek füze bataryaları, sınırlı bir nükleer boyutlu bir saldırının olabileceğinin kanıtıydı.

      Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'nın taktik nükleer silah kullanımını simüle (bir şeyi gerçekmiş gibi dizayn etmek ve canlandırmak) eden bir askeri tatbikat düzenlemeyi planladığını, dün duyurdu.

      Tatbikatların “bazı batılı yetkililerin Rusya Federasyonu ile ilgili kışkırtıcı açıklamalarına ve tehditlerine” yanıt olarak gerçekleşeceği belirtildi.

      Açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle gerçekleştirilecek tatbikatın “stratejik olmayan nükleer kuvvetlerin savaşa hazır olmalarını sağlamak" olduğu belirtildi.     

      Mayıs 2024 ve sonrasında, Rusya nükleer silah kullanma aşamasında eyleme geçer mi?

      İsrail'in, dün Refah'a başlattığı saldırıya dünyanın vereceği tepkiye göre Kremlin'den; menzili ve gücü sınırlı olan taktik nükleer silah gösterisi ihtimali göz ardı edilemez.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.  


Bu yazı 93 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans