ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

06.06.2024

Balıkesir Liseli Keşşaflar Müzesi-2

Müze Ev ve Dernek Evi


Ne demiş şair Hümeyra Gün?
“Eski evler kadim dostlar gibidir.
Hep hazırdır seni bağrına basmaya,
Kapıları kilit bilmez,
Açar girersin…”


Şiirde de ifade edildiği üzere kapısı her daim açık, bizi bağrına basan kadim dostlarımızın olduğu bir müze ve dernek evimiz var artık…
Balıkesir halkının kültürel ve tarihsel hafızası ile köprü kurmaya vesile olan Balıkesir Liseli Keşşaflar Müzesi evi, İsmail Hakkı ÖZMUMCU ve ailesine aittir. Daha önce atıl bir vaziyette duran bu mekânı hem Balıkesir Liseliler Derneği'nin kullanımına sunan hem de Balıkesir Liseli Keşşaflar Müzesi
olarak şehrimize kazandırılmasına vesile olan ÖZMUMCU ailesine bir kez daha teşekkür ediyorum.
Balıkesir Liseli Keşşaflar Müzesi evi, Balıkesir'in Karaoğlan Mahallesi'nde yer almaktadır.
Sizlerin de bildiği üzere Karaoğlan Mahallesi, Balıkesir'in en eski yerleşim alanlarından biri olmakla beraber geleneksel dokunun korunduğu bir alandır. Evin, Zağnos Paşa Camisi göz önüne alındığında şehre değer katan bir bölgede olduğu fark edilmektedir. Bu bağlamda sadece müze işlevi ile değil aynı
zamanda şehrimizin geleneksel ev tipi planına sahip olması açısından da görülmeye değerdir.
Yapının restorasyon süreci 2022 yılında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Liseliler Derneği arasında yapılan bir protokol ile başlanmıştır. Restorasyonu esnasında yapıya ait muhdes ekler kaldırılırken kapılar orijinaline uygun olarak yenilenmiştir. Ayrıca özgün dolaplar korunmuştur.
Geleneksel Balıkesir evleri genel olarak iki katlıdır ve bahçelerinde kuyuları mevcuttur. Dolayısıyla konutun özgün halinin mümkün olduğunca korunarak müzeye dönüştürülmesi kent hafızasının da tazelenmesine vesile olmuştur. Bu bağlamda sadece müze işlevi ile değil aynı zamanda şehrimizin
geleneksel ev tipi planına sahip olması açısından da müze görülmeye değerdir.
Müzenin koleksiyonu genel olarak bağışlar ile oluşturulmuştur. Yapılan duyurular ile izcilerin (keşşafların) kullandığı ve döneme ait olan daktilo, telgraf, radyo, ses kayıt cihazı, pusula, enjektör, gaz lambası, saat vb. diğer eşyalar toplanmış ve koleksiyon oluşturulmuştur. Keşşafların orijinal üniformaları bulunamadığından dolayı aslına uygun olarak diktirilerek hazırlanmıştır ve sergilenmektedir.
Birkaç farklı odadan oluşan müze evin diğer odalarında Balıkesir Lisesi'nin tarihi ve Kaymaklı Günü hakkında bilgi verilmiş, Balıkesir Lisesinden mezun olan ünlüler tanıtılmıştır.
Müzede ATATÜRK' ün Balıkesir'e yaptığı ziyaretlerine de yer verilmiştir. Bu ziyaretler esnasından kalmış belge ve fotoğraflar ile Atatürk'ün Balıkesir'e yapmış olduğu 9 ziyareti kısaca anlatılmıştır.
Atatürk'ün Balıkesir'e ilk ziyareti 6 Şubat 1923 yani Milli Mücadelenin kazanılmasından hemen sonradır. Atatürk, o gün İzmir'den Balıkesir'e trenle gelir. Mustafa Kemal Paşa'nın eşi ve Kazım Karabekir Paşa da söz konusu ziyarette ona refakat edenler arasındadır. Milli Kuvvetler Caddesi boydan boya devasa taklarla süslenmiştir. Atatürk gardan çıkar, Milli Kuvvetler Caddesi boyunca halkın tezahüratları arasında yürür, belediye binasına gelir ve kendisi adına düzenlenen geçit törenini izler. Ertesi gün Zağnos Paşa Camisi'nde minbere çıkar ve “Balıkesir Hutbesi” olarak bilinen konuşmasını yapar. Bu konuşmasının bir bölümünde şöyle der:
…”Arkadaşlar! Cenab-ı peygamber çalışmalarında iki yere, iki eve sahipti. Biri kendi evi, diğeri Allah'ın evi idi… “
“…Efendiler! Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır.
Camiler, söylenenleri dinleme ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılması lazım geldiğini düşünmek, yani birbirimizin görüş ve düşüncelerini almak için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferdin zihninin başlı başına faaliyette bulunması lazımdır. İşte bizde burada din ve dünya için geleceğimiz
için her şeyden önce hâkimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım.”
…”Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepimizin düşüncelerini anlamak istiyorum. Milli emeller, milli irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, millet fertlerinin tamamının arzularının, emellerinin birleşmesinden ibarettir…”
Kültürel ve tarihsel hafızamıza köprü olan geleneksel Balıkesir evlerimize sahip çıkabilmek ve çağdaş gereksinimler doğrultusunda işlevlendirerek kent kimliğimizin sürekliliğinin sağlanmasına katkıda bulunabilmek temennisiyle, sağlıcakla kalın!

Devam edecek…

Bu yazı 79 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans