ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

06.06.2024

AMERİKAN İŞ DÜNYASINI ANLAMAK- 12

MICHAEL SAUL DELL (23.2.1965)

DELL TECHNOLOGIES

 

Bilgisayar üreten, satan, tamir eden, bilgisayar ile ilişkili ürünleri ve hizmetleri veren  , DELL Inc., Dell Technologies ana şirketine bağlı bir kuruluştur.  1984 ile 1987 arasında PC's Ltd.adını taşıyan  firma 1987 – 2003 arasında Dell Computer Corporation adını aldı  ve sonra Dell Technologies ‘in ana şirketi oldu. Dell , 3 Mayıs 1984 yılında Michael Dell tarafından Texas'ta Round Rock'da kuruldu. Bugün dünya çapında bir kişisel bilgisayar ve bilgisayar yazılımı şirketidir. Şirketin Chairman ve CEO'su Michael Dell ve  Vice Chairman ve COO'su Jeff Clarke'dir.

2 Nisan 2024 ‘de şirketin net Pazar değeri 87.54 milyar dolar, hisse fiatı 118.44 dolardı. 29 Şubat 2024 yılı itibariyle şirketin satış geliri 88.4 milyar dolar , net geliri 5.2 milyar dolardır. Bir önceki yıla göre satışları % 14 , net geliri de % 10 azalmıştır. Dell şirketinde  2022 yılı itibariyle 133.000 kişi çalışmaktadır. Bir önceki yıl bu miktar 158.000 kişi idi. 

Michael Dell şirketin 345.07 milyon hissesine sahiptir. Diğer en büyük dört hissedarı Silver Lake Group 86.20 milyon, Susan Dell 37.59 milyon, Vanguard 17.59 milyon, Black Rock 12.31 milyon hisse sahibidir. Dell'in satış gelirlerini bilgisayar üretim ve satışının yanısıra yazılım ve yazılım lisansı, monitor , printer, ve çeşitli yardımcı malzemeler satışı meydana getirmektedir. 2021 ‘de Şirket satışlarının 45.67 milyarlık kısmı ABD bölgesinde idi.

Bloomberg Milyarderler Index'ine göre   Mart ,2024 itibariyle  Michael Dell 104 milyar dolar servet sahibidir. Dell şirketi , IBM, Microsoft, Apple ve İntel'le birlikte Fortune 500 listesindedir. Michael Dell'in servetinin kaynağı yalnız Dell  ve VMWare değil fakat, kendisine ait özel yatırım firması MSD Capital ve   DFO şirketleri yoluyla otelcilik ve  ve likid şirket kredilerine yaptığı yatırımların sonucudur. Dell şirketi çalışanları arasından  2,700 milyoner yetişmiştir. Bazılarının varlığı bir milyon dolardan çok daha fazladır. Bunlara ‘'dellionaires'' adı takılmıştır.

23 Şubat 1965'de Texas'ın Houston şehrinde doğan Michael Saul Dell'in annesi broker -  hissesenedi alım satım aracısı – babası  orthodontistdir .  Yahudi bir aileden gelen Michael'ın Adam ve Steven isimli iki kardeşi bulunmaktadır.  Michael Herod Elementary School ‘da okurken sekiz yaşında bir ortaokul sınavına girmiş ve kazanmıştır.University of Texas'ta okumaya başladıktan sonra da birinci yılı tamamlamadan, on dokuz yaşında üniversiteden ayrılmıştır. Daha çocuk yaşında iken part-time çalışırken kazandığı paraları hisse senedi ve kıymetli metallere yatırmaya başlamıştır. Yedi yaşında ilk hesap makinesini – calculator – satın almış  ve ortaokulda Teletype terminalini kullanmaya başlamıştır.  15 yaşında Radio Shack ‘tan ilk bilgisayarı Apple II ‘yi satın almış, onu eve getirir getirmez ilk işi,  nasıl çalıştığını anlamak için bütün parçalarını ayırmak olmuştur.  Memorial High School'da  iken , yazları Houston Post gazetesinin  aboneliğini satan Michael'in ailesi onun doktor olmasını istediğinden onları kırmamak için, 1983'te University of Texas'ın tıp fakültesine girmiş fakat, devam etmemiştir (Charles Carey Jr; American Inventors, Entrepreneurs,, and Business Visionaries , New York, İnfobase Holdings ,Inc., 2020) Abonelik satışlarında müşterilerin çoğunluğunun yeni evliler ve yeni bir eve taşınanlar olduğunu  saptayan Michael , bunların adreslerini halka açık kaynaklardan  bularak, doğrudan onlara   posta ile satış yapmış bu  çalışmasının ilk yılında 18,000 dolar kazanmış. Daha sonra kurduğu şirkette işe aldığı yardımcılarıyla yıllık 200,000 dolar brüt kara ulaşmıştır.

Michael üniversitede iken Dobie Center'de kaldığı 2713 nolu öğrenci dairesinde kişisel bilgisayarların parçalarını bir araya getirerek son mamul  olarak ya da bunları kit halinde satmaya başladı. Daha sonra bunları Texas eyaletine satabilmek için tedarikçi lisansı aldı. Depo maliyeti olmadığından, rakiplerinden daha ucuza satabiliyordu. 1984 yılı Ocağında kişisel bilgisayarları, müşterilere aracı olmadan, satmaya başladı. Bu alanda büyük bir boşluk  gördü. Önce siparişi alıyor , sonra  parçaları birleştiriyor, üretiyor ve sonra müşteriye doğrudan gönderiyordu. Böylece o yıl ‘'PC's Limited'' firmasını kurdu. Mayıs'ta  firmanın adını ‘'Dell Computer Corporation''a dönüştürdü. Şirket ,Kuzey Austin'ın bir iş merkezinde birkaç elemanla  faaliyete geçti.  Birkaç kişi  iki metre uzunluğunda masa başında tornavida ile parçaları birleştiriyor, birkaç kişi siparişi alıyor, birkaç kişi siparişi takip ediyor ve biten malları postalıyordu. Bu girişim için Michael kendi parası 1000 doları kullanmıştı.

Kuruluşundan sekiz yıl sonra 1992 yılında , 27 yaşındaki  Michael Dell, Fortune Dergisi tarafından en büyük 500 şirket listesinde en genç CEO  ilan edildi. 1996'da Web üzerinden bilgisayar satmaya başlayan DELL , ayni yıl servers pazarlamasına da başladı. 1997 Mart'ında günde 1 milyon dolarlık satış yapmayı başaran  şirket  2001yılı ilk çeyreğinde dünya bilgisayar piyasasının % 12.8'ine sahip oldu ve zamanın en büyük bilgisayar satıcısı Compaq şirketini aşarak, dünyanın en çok  kişisel bilgisayar üreticisi ve satan şirketi oldu. Desktop, notebook ve server satışları global olarak % 34.3 ve ABD'de de % 30.7 arttı.

2004 yılı Mayıs'ında Machael Dell CEO görevinden ayrıldı , yönetim kurulu başkanı oldu. CEO'luğa genel müdür ve COO olan Kevin Rollin getirildi. 2007 Ocağında Michael eski görevine geri döndü. 2013 yılında , Micheal Dell, Silver Lake Partners , Microsoft ve bir başka finansman gurubuyla Dell Inc.'i halka açık şirket olmaktan çıkardı. Satınaldı. Özelleştirdi (Connie Guglielmo, ‘'Dell Officially Goes Private : Inside The Nastiest Tech Buyout Ever'' , Forbes 5.8.2017 – 5.4.2024). Toplam işlem 25 milyar dolardı.Özel  şirkette Michael'in hissesi % 75 idi.  12 Ekim 2015'te Dell Inc, software ve storage şirketi EMC Corporation'ı satın alacağını açıkladı. 7 Eylül 2016'da  işlem 67 milyar dolar fiatla tamamlandı.  EMC ,Yüksek teknoloji  tarihinde en yüksek fiat ödenen şirket olarak kayda geçti. Bunu satın almakla Dell EMC'nin sahip olduğu  cloud – computing  ve virtualization  konusundaki VMware şirketinin % 81'ini ele geçirmiş oldu. Dell'in  server, kişisel bilgisayar ve mobile business iş konularına EMC'in bilgi depolama  alanı da katılmış oldu. Bir IT devinin  Vertical – dikey – entegrasyonu gerçekleşti.  Dell EMC hisseleri için 24.05 dolar, VMware hisseleri için 9.05 dolar ödedi.  Dell Inc.'in özel şirket olmasından ve EMC'si satın almasından sonra , şirketin Pazar  değeri  nerdeyse bir misli arttı. 2018 yılı Temmuz'unda tekrar halka açık şirket olacağını ilan etti ve ilk orijinal Dell bilgisayar  şirketi  ve Dell EMC ve VMware   Şirketleri Dell Technologies'in birer yavru şirketi olarak organize edildi. Dell'in tüketici ve workstation gurubu da Dell Client Solutions Group olarak ana şirket içinde yer aldı. 2018'de halka açılan şirket, 2021'de 94 milyar – 2023 fiyatlarıyla 104,280 milyar dolar satış geliri elde etti. 1 Mart 2024'de biten yılda Dell çok güçlü bir performans gösterdi ve şirket hisseleri % 40 değer kazandı. Bunda artificial intelligence  bölümünün de önemli payı oldu.

Her şirket gibi Bell de hukuksal ihtilaflara sahne oldu. 2010 yılı Temmuz'unda SEC'in muhasebe yolsuzlukları iddiaları nedeniyle 100 milyon dolar ceza ödedi. Micheal Dell ve ve CEO Kevin Rollins 4'er milyon dolar , daha önceki CFO James Schneider 3 milyon dolar ceza ödemek zorunda kaldılar.

 28 Ekim 1989'de Susan Lieberman'la evlenen  Michael Dell dört çocuk sahibidir.  1999'da eşiyle birlikte,   Michael & Susan Dell Foundation ‘ı kurarak sağlık ve eğitime ağırlık vermek üzere bağışlar yapmaya başladı (Pheobe Liu ; Micheal Dell Just Made His Biggest Ever Donation of Dell  Stock, Forbes ,20.12.2023   - 5.4.2024). Austin'de Northwest Hills  Dell Jewish Community  Campus'unu  kurdu. Michael Dell, Catherine Fredman'la birlikte Harper Business tarafından  1999 ‘da yayınlanan ‘' Direct from Dell: Strategies That Revolutionized an Industry'' isimli bir kitap yazdı. Daha sonra James Kaplan ile  yazdığı,  ‘'Play Nice But Win : A CEO's Journey from Founder to Leader''  isimli ikinci kitabını  Portfolio  yayınevi yayınladı.

1984 yılında Micheal Dell, Austin'de  üniversitedeki lojmanında bilgisayar parçalarını bir araya getirip, assemble  ettiği sıralarda Austin şehri sessiz, durağan bir devlet ve üniversite şehri idi. Bir anlamda, ekonomik olarak geri kalmış, düşük kiraların olduğu , bohemian ,  anti – emperyalist bir kentti. Şehirde geçmişten gelen bir zenginlik ve büyük bir endüstri yapılanması yoktu. Geleneksel küçük işletmeler kentin iş hayatını meydana getiriyordu ( S.C. Gwynne  ; Texas Monthly, 7 February 2013).  O sıralarda Texas Üniversitesini bitirenler iş aramak için Houston'a gidiyordu.

Dell Computers'ın devreye girmesiyle her şey değişti. Çok hızlı büyüyen zamanın iki büyük şirketi  Microsoft ve Walmart'tan daha hızlı bir gelişme gösteren Dell , her beş yılda bir misli artış gösterdi. 1997'de n 1999'a kadar iki yıl içinde satışlar 7.8 milyar dolardan 18.2 milyar dolara çıkmıştı.Bu hızlı artış sırasında şirket hisseleri roket hızıyla  arttı, işte bu sırada Dell'in çalışan, sekreterler dahil , hisse sahibi olanlardan 2,700 milyoner doğdu. Bazıları 10 milyon dolara kadar servete ulaştılar. Şirket yalnız Austin ve çevresinde  yerleşmekle kalmıyordu. Bölgeden 22,000 kişiyi istihdam ediyordu. Ayni zamanda şirket çeşitli mal ve hizmet satan destek  firmalar kuruluyor ya varolanlar kapasitelerini arttırıyordu. Bütün bunlar Austin şehrinde devrimsel değişiklikler yarattı. Kent bir yüksek teknoloji merkezine dönüşmenin yanısıra , tarihinde görmediği bir ekonomik gelişmeye sahne oldu. Bu kez Harvard ve Stanford mezunları  ve Silicon Valley'den yetenekli kişiler Austin'de iş aramaya başladılar. Dell çoğu kez çalışanlardan günde on sekiz saat, hatasız çalışmalarını istemesine , hiçbir hatayı af etmemesine rağmen Dell'i tercih ediyorlardı. Çünkü bu ortamda çabuk zengin olma ve sonra da kendi firmasını kurma olanağı vardı. IBM, Motorola ve 3M Dell'in önce burada olmalarına rağmen bu geleceği görememişti. Dell sayesinde Austin yüksek teknolojide  güç merkezlerinden biri olarak tarihe geçti. Bugün bu bölgede 1000'den fazla teknoloji şirketi bulunmaktadır. Silicon Valley'de Hewlett – Packard , Seattle'da Microsoft ne ise Austin'de Dell odur. 

Dell'in, eski CFO'suTom Meredith, eski CEO Kevin Rollins , eski Vice Chair Mort Topfer ve eski Marketing Executive Ben Bentzin gibi yüksek gelir sahibi,  üst düzey yöneticileri kentin kültür hayatında da büyük değişikliklerin başlatıcısı oldular. The Long Center, Ballet Austin, Austin Lyric Opera, The Blanton Art Museum, Art Center Stage , Austin Children Museum, Topfer Theater at Zach  ve Wildflower Center'in kurulmasını maddi olarak desteklemiş  ve onların hayata geçmesini sağlamışlardır. 


Bu yazı 80 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans