ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

08.07.2024

KKTC'NİN HEM BALIKESİR'İ HEM DE AKÇAY'I VAR

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

 

      Bu yıl “Tarih, Şifa, Kültür” temasıyla gerçekleştirilen ve ülkemizde, alanında yapılan tek festival olan ‘Balıkesir Aromaterapi Festivali' 5'inci kez kapılarını açtı.    

      Adı geçen festival, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonunda; Ayvalık, Burhaniye, Edremit ve Gömeç Belediyeleri tarafından 4-7 Temmuz tarihleri arasında Burhaniye Ören'de gerçekleştirildi.

      KKTC Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Orhan Tuğbay'da ‘Balıkesir Aromaterapi Festivali' konukları arasında yer aldı ve “Kazdağları'ndan Beşparmak Dağları'na Bitkilerin Kardeşliği” konulu bir seminer verdi. 

      Kıbrıs Barış Harekatı'nda en çok gazisi bulunan Balıkesir'e ayrıca müteşekkir olduklarını vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Orhan Tuğbay, Başkan Ahmet Akın ile görüştüklerini ve Kıbrıs'tan bir şehir ile Balıkesir'i, ‘kardeş şehir' yapacaklarını söyledi.

      Kardeş şehir şimdilik belli değil ama KKTC'nin hem Balıkesir'i hem de Akçay'ı var.

      KKTC'nin Balıkesir'i; hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasının, fiilen de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesine bağlı Değirmenlik-Akıncılar belediyesine bağlı bir köydür.

      KKTC'nin Balıkesir'inde; Lefkoşa bölgesindeki kulüplerin, çeşitli kategorilerdeki futbol takımlarının iç saha maçlarına ev sahipliği yaptığı Balıkesir Stadyumu da bulunmakta.

      KKTC'de neden Balıkesir Köyü var?

      Köye, neden Balıkesir adı verilmiş?

      KKTC'nin Balıkesir Köyü yakınındaki havalimanı neden “ERCAN” adını taşıyor?

      Balıkesir doğumlu Pilot Binbaşı Fehmi Ercan. Kıbrıs harekatının ilk günüydü. Kullandığı uçak düştü, kendisi yaralı olarak kurtuldu. Ağır yaralı halde Rumlarla savaştı. Çatışma devam ederken, akşam saatlerinde düştüğü yere yakın bir yerde, bir çocuğun üzerine siper etti kendisini. O şehadet şerbetini içerken, çocuk ise kurtulmuştu.

      İşte bu nedenle şehit olduğu yerdeki köye Balıkesir adı, hemen yanındaki havaalanına ise kahramanımız Fehmi Ercan'ın soyadı verildi.

      KKTC'nin Akçay'ı; Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'nde, uygulamada ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Güzelyurt ilçesi sınırları içinde olan köydür.

      Kardeş şehir konusu bir tarafa, bu yıl Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yıl dönümü ve KKTC nin hem Balıkesir'i hem de Akçay'ı var olduğuna göre Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından mutlaka ziyaret edilmeli.

      Son olarak, 2007-2009 yıllarında; Topçu Tabur Komutanı olarak görev yaptığım Kıbrıs Güzelyurt bölgesindeki Mevlevi, Akçay ve Serhatköy halkına, en kalbi şükranlarımı sunuyorum. 

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.

 
 
 

Bu yazı 98 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans