YazıYorum (Mete Kozdağ)
Okunması ve söylenmesi zor kelimedir, istatistik ve istatistikçi.
İstatistik, belirli bir amaç için veri toplama, tablo ve grafiklerle özetleme, sonuçları yorumlama, sonuçların güven derecelerini açıklama, örneklerden elde edilen sonuçları kitle için genelleme, özellikler arasındaki ilişkiyi araştırma, çeşitli konularda geleceğe ilişkin tahmin yapma, deney düzenleme ve gözlem ilkelerini kapsayan bir bilimdir.
İstatistikçi, ekonomik, sosyal ve kültürel konularda istatistikler elde etmek amacıyla bilgiler derleyen, düzenleyen, analiz eden, istatistiki bilgiyi yorumlamayla kullanıma sunar ve istatistik metodlarını geliştirici araştırmalar yapan kişidir.
İstatistikçi olmak için üniversitelerin 4 yıllık İstatistik, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olmanız gerekir.
Bu bölümlerde alınacak en temel dersler ise İktisat, Genel Muhasebe, Olasılık ve İstatistik, Ticaret Hukuku, Genel İktisat, Lineer Cebir, İleri Programlama, Mühendislikte Olasılık, Mühendislik İstatistiği dersleridir.
Bir meslek olarak istatistik, zeka ve teknikten çok dürüstlüğe dayanır. Topluma gerçek katkısı teknik değil, ahlakidir.
İstatistik bilgisinin hatalı ve yanlış kullanıldığına dair epeyce geniş bir algı bulunmaktadır. Bu yetmezmiş gibi, çok kere yapılan hataların ve yanlış kullanılmanın bilinçli ve kasıtlı yapıldığı hissi doğmaktadır.
Toplum, ister kötü niyetle ister bilgisizlik nedeniyle geçersiz istatistiksel kanıtlarla yanıltıldığını, eninde sonunda anlar.
Hatalı analiz sonucu alınan karar ve istatistiksel sonuçlarının, sunan kişiye yarar sağlayabilmesi imkanı olduğu da bilinmektedir.
19. yüzyıl İngiliz başbakanı olan Benjamin Disraeli'ye atıf edilen "üç türlü yalan bulunmaktadır ... yalanlar, lanetli yalanlar ve istatistikler" cümlesi, neredeyse atasözü gibi kullanılmaktadır.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.