Yücel Aytaç Bey'le seksenli yıllarda tanıştım. Kızı öğrencimdi.
Balıkesir'in ekonomik ve kültürel kalkınması onun öncelikleriydi. “Bir Kentin Kimliği “kitabı onun sayesinde yayımlanmıştır.
Kitap, Balıkesir'i çok yönlü olarak tanıtmaktadır.
Ticaretle uğraşan bir aileden gelen Yücel Bey, Balıkesir'in sosyal hayatında saygın iletişimleriyle tanınır.
Önce iktisat fakültesine kaydını yaptıran Aytaç, Sırrı Yırcalı'nın tavsiyesi üzerine Almanya'ya giderek Berlin Teknik Üniversitesinden mühendis olarak mezun olur.
Goethe Enstitüsünden aldığı lisan eğitimi onun Avrupa'nın birçok ülkesini gezme kolaylığı sağlar.
Lise eğitiminde öğretmenlerinin teşviki ve eğitimiyle yeni araçlar icat etme idealleri iç dünyasını şekillendirir.
Fizik öğretmeni Vahit Başer'in yönlendirmeleriyle başladığı projeler üretme çalışmaları, ona Türkiye'de ilk defa elektrikli ızgara yapma başarısının sağlar.
Tescilli ismi “Tezel” olan elektrikli ızgara ticari hayatlarını ekonomik olarak güçlendirir. Bu aynı zamanda ülkemizde ilk elektrikli ızgaradır. Ödüllere layık görülür.
Aytaç, Balıkesir'de sivil toplum kuruluşlarındaki aktif, verimli çalışmalarıyla tanınmıştır. Birçok sosyal ve kültürel çalışmaların içinde olmuştur.
Organize Sanayinin, üniversitenin kurulmasında önemli hizmetleri olmuştur. İşbir Elektrik Sanayi A.Ş, Best, Gönen Hes, Ege Ekonomik Geliştirme Vakıflarındaki emekleri unutulacak gibi değildir.
Yücel Bey, sadece Balıkesir'de değil ülkemizin çeşitli kentlerinde sanayi tesislerinin kurulması konusunda bilgi ve tecrübelerini aktarmıştır. Kalite derneğinin kurulmasını ve ülke çapında yayınlaşmasını sağlamıştır.
Ticaret ve Sanayi odalarının kuruluşunda bizzat görev almıştır. Burada kuruluş üyeliği, başkan yardımcılığı, onursal başkanlık görevlerinde bulunmuştur.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde dört yıl hesapları inceleme komisyonunda ve Milletler Arası Ticaret Odasında yönetim kurulu üyeliği de yapan Yücel Bey, bütün hizmetlerini içtenlikle ve gerçek bir vatanperver anlayışıyla yerine getirmiştir
Dedesi Mustafa Aytaç'ın Savaştepe Köy Enstitüsünün kuruluşundaki emekleri ve Savaştepe halkını dini konularda bilinçlendirmek için verdiği vaazları ile ilgili anılar, Yücel Bey'i etkilemiştir.
Yücel Bey, in kuşağı Balıkesir Lisesinde bilgi ve becerileri güçlü öğretmenler tarafından yetiştirilmiştir.
Okul Müdürleri Hilmi Ziya Apak resim öğretmenleri Sırrı Özbay isimleri günümüzde bile anılmaktadır.
O dönemin öğretmenleri cumhuriyetimizin ilkeleriyle çocukları buluşturmak için örnek çalışmalar yapmışlardır. Okulda kurulan partilerin tartışmaları, radyo istasyonu kurma çalışmaları ve dergi çıkarmaları bu etkinliklerden birkaçıdır.
Yücel Bey'in sivil toplum kuruluşlarındaki başarılı çalışmalarını daha lise çağlarındayken birkaç arkadaşıyla kurdukları kültür derneğine bağlayabiliriz.
Balıkesir Lisesi öğrencilerinin kişinin yeteneklerini keşfetmesini sağlayan ve toplumu bilinçlendirmeye yönelik faaliyetleri Ankara gazetelerinde haber olarak yayımlanması Balıkesir'in eğitim tarihi bakımından önemlidir.
Balıkesir lisesinin kuruluşunun 100. Yılında Yücel Aytaç'ın mezunlar adına yaptığı konuşmada o dönemde beceriye dönük eğitim ve öğretimin ne kadar önemli olduğu belirtilmişti.
Topluma yaralı olmayı hayatında önceleyen Yücel Aytaç ve Balıkesir'in yetiştirdiği diğer değerler, nesillere tanıtıldığı ölçüde Balıkesir her konuda kalkınır.
Uzun yıllardır beledilerde Balıkesir'i tanımayan kişilerin görev alması bu tür şahsiyetlerin hakkıyla tanınmasını engellemektedir.
Unutulmaz ve kalıcı eserler bırakan Yücel Aytaç Ağabeyimize sağlık ve güzellik dolu nice yıllar dilerim.