YazıYorum (Mete Kozdağ)
İleride ‘Based on a true story-Gerçek bir olaya dayanmaktadır' notuyla beyaz perdeye aktarılacak değerde olan ‘Takas TR 01-08-24' operasyonu Başkent Ankara'da gerçekleşti.
Türkiye, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) aracılığıyla, ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren ve 2'nci Dünya Savaşı sonrasının en geniş kapsamlı takas olayına imza attı.
7 uçakla ülkemize getirilen 26 kişi ‘Takas TR 01-08-24' operasyonuyla 2'si çocuk olmak üzere 10 rehine Rusya, 13 rehine Almanya ve 3 rehine de ABD yetkililerine teslim edildi.
Tarihin akışına bakıldığında devletlerin birbirlerinden bilgi saklamaya çalıştıkları kadar bilgi çalmaya çalıştıkları ortada olan bir gerçek.
Devletler için istihbaratın ne denli hayati öneme sahip olduğu ve
devletlerarası mücadelede başarının kilit noktalarından birisi olduğu konusu
doktrin olarak eski Çin'de ortaya konmuş.
Günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce Çinli General Sun Tzu, ‘Savaş Sanatı' başlıklı kitabında istihbaratın ve casuslukla elde edilmiş gizli bilginin hükümdarlar ve komutanlar için vazgeçilmezliğini anlatır ... “Ordunun casusluk kanadını en iyi kullanan
hükümdar, bilge hükümdar, en iyi değerlendiren komutan ise usta komutandır. Casusluk sonuç getirir. Ordunun harekattaki başarısı casusların becerisi ile
orantılıdır.”
Dünya ne kadar değişirse değişsin, casusluk; insanlar ve teknoloji arasındaki bir etkileşim olmaya devam ediyor. Yalnızca insanların toplayabileceği sırlar ve yalnızca insanların gerçekleştirebileceği gizli operasyonlar yapılmaya devam edecek.
Unutmayalım! Casusluğun altın kuralı “Kesinlikle yakalanmayın”.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.