YazıYorum (Mete Kozdağ)
İnsani yardım, yardıma ihtiyacı olan insanlara yapılan maddi ve lojistik yardımdır.
Hükümet ve diğer kurumların uzun vadeli yardımlarının yerini alana kadar yapılan genellikle kısa vadeli yardımlardır.
İhtiyacı olanlar arasında evsizler, mülteciler, doğal afetler, savaşlar ve kıtlık mağdurları vardır .
İnsani yardımın temel amacı; hayat kurtarmak, acıları hafifletmek ve insan onurunu korumaktır.
Bugün 19 Ağustos, İnsani Yardım Günü.
2003 yılında Birleşmiş Milletlerin Bağdat'taki toplantıları için kullandığı Canal Hotel'e yapılan bombalı saldırıda, aralarında BM Irak Özel Temsilcisi Sérgio Vieira de Mello'nun da yer aldığı 22 insani yardım çalışanı hayatını kaybettiğinde takvimler, 19 Ağustos'u gösteriyordu.
İhtiyaç içinde olanlara, kimi zaman kendi hayatları pahasına destek götüren insani yardım çalışanlarının nasıl koşullarda çalıştığını hatırlamak için 2009 yılından bu yana, özel bir gün olarak kabul edilmiş durumda.
Binlerce insan, insani yardım yapabilmek için kendini adamış durumda.
Dünyada ortaya çıkan insani krizler dayanışma ve yardımlaşma ruhunun gerekliliğini göstermektedir.
Özellikle içerisinden geçtiğimiz şu günler, ülkelerin tek başlarına mücadele etmelerini mümkün olmadığını, işbirliğinin ve yardımın önemini ortaya koymaktadır.
Uluslararası camianın, insani yardımda; bölgesel, etnik ve dini unsurları gözeterek hareket etmesi, küresel insani yardım dağılımında adaletsizlik ve ayrımcılık yapılmasına yol açıyor.
Yardım ederken ‘insandır' demek yeterli olmalı
BM İnsani Koordinasyon Ofisi OCHA'nın 2024 Mayıs ayında yayınladığı "Küresel İnsani Yardıma Genel Bakış 2024" raporunda dünya genelinde birçok ülkede insani yardım konusunda ihtiyacın arttığı ancak yeterli miktarın toplanamadığı bildiriliyor.
Raporda, geçen yılın ilk 5 ayında 9,8 milyar dolar insani yardım toplanırken, yardım miktarı bu yılın aynı döneminde yaklaşık 7,9 milyar dolarda kaldı.
Yetersiz fonlanma sebebiyle gıda yardımında yapılan kesintilerin, Burkina Faso, Güney Sudan ve Yemen gibi bölgelerde insanları açlık riskiyle karşı karşıya bıraktığına değinilen raporda, dünya genelinde 310 milyona yakın insanın da yardıma ihtiyacı olduğu aktarılıyor.
Mücadelede ortak hareket etmek, acil müdahale gerektiren bölgelere yardım yapmak ve krizi ortadan kaldıracak önlemler almak bu süreçte daha fazla insanın zarar görmesini engelleyecektir.
İnsan olmak, yardım almak için yeterli olmalı.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.