Vatandaş, bir ülkede yaşayan insan vatandaşlık da belli haklara ve sorumluluklara sahip özel bir kimlik olarak tanımlanıyor.
Türkiye'de vatandaşlık erdem ve niteliklerini geliştirmeye yönelik eğitim uygulamaları 19'uncu yüzyıl sonlarından itibaren Osmanlı eğitim sisteminde "terbiye-i vataniye" veya "yurt terbiyesi" kapsamında yer almış.
1912 tarihli Malumat-ı Medeniye ve Ahlakiye kitabı ile Cumhuriyet döneminde okutulan Vatandaşlık Bilgisi, Medeni Bilgiler, Vatandaşlık ve İnsan Hakları Bilgisi gibi derslerle vatandaşlık eğitimi, örgün eğitimin parçası olmuş.
Türkiye'de vatandaşlık eğitimi ve anlayışında, haklarla birlikte vatandaş sorumluluğu ve fedakarlığı da kuvvetli vurgulanmakta.
Ülkeyi etkileyen asayiş olayları sonrasında haber kanallarına konuşan vatandaşların verdikleri bilgiler; etraflarında olan bitenden haberdar olduklarını, yeteri kadar göstermekte.
Konuşanlar, vatandaş tanımının yanında vatandaşlık tanımının
Tarih boyunca içimize işleyen ve yaşattığımız vatandaşlığın muhbirlik tarafı var ama daha etkili faydalanmak gerekiyor.
Komisyondan geçen 'Etki Ajanlığı' yasa teklifinden, vatandaş ve belli haklara ve sorumluluklara sahip özel bir kimlik olan vatandaşlık kavramları hem özel hem de kuvvetli şekilde korunmalı.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.