YazıYorum (Mete Kozdağ)
Yıl 1945 ve o zamanın Kore Devleti. 38'inci paralelin kuzeyi, Sovyetler Birliği tarafından, güneyi de Amerika Birleşik Devletleri tarafından işgal edildi ve fiilen ikiye bölündü.
Türkiye Cumhuriyeti; Birleşmiş Milletlerin çağrısıyla 26 Kasım 1950 tarihinde, Kore'de çıkan savaşa katıldı. Böylelikle 1949 yılında kurulan NATO'ya girme iradesini, kanıtlamış oldu.
Soğuk Savaş'ın başlangıcındaki dünyanın durumunu hatırlayalım. Bir tarafında Amerika'nın, diğer tarafında Sovyetler Birliği'nin yer aldığı iki kutba ayrılmış, Türkiye de bu kamplaşmadan mümkün olan en büyük payı kapmak ve güvenliğini sağlamak amacıyla müttefik arayışına girişmişti.
Bunun için 1949 yılında kurulan NATO, biçilmiş kaftandı. NATO'ya girme konusundaki iradesini kanıtlamak için henüz NATO'ya katılmayan Türkiye, diğer 15 BM üyesi devletle beraber, 1950 yılında patlak veren, Kore Savaşı'nda yer aldı.
Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5090 kişilik 1. Türk Tugayı, 17 Eylül 1950'de İskenderun Limanından, savaşa katılmak için hareket etti.
Savaş 1953 yılında karşılıklı ateşkesle son bulurken, Türkiye de Yunanistan'la birlikte, 1952 yılında NATO'ya girdi.
Tugay çapındaki bir Türk Birliğinin, Birleşmiş Milletler Kuvvetlerinin Komünist Çin birlikleri tarafından kuşatılıp, imhasını önlediği Kunuri Boğaz Muharebesinin üzerinden, 74 yıl geçti.
Türk birliğini ziyaret eden, ABD 8'nci Ordu Komutanı Orgeneral Walker'in, 1. Türk Tugayına verilen madalya
Bu zaferi kazanmış olanlardan, hakkın rahmetine kavuşanları saygı ile anıyor, hayatta olanlara da şükranlarımı sunuyorum.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.