Malvarlığı, bir kişinin para ile ölçülebilen hak ve borçlarının tümüdür. Haklar, malvarlığının aktif kısmını gösterirken borçlar da pasif kısmını oluşturur.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 14 üncü maddesinde, "Devlet memurları, kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca, mal bildirimi verirler." hükmü yer almaktadır.
Mal bildiriminde bulunacak personel, bu mevzuatlar doğrultusunda sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar, mal bildirimlerini vermek zorunda. Ek mal bildirimini ise değişiklik tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde bildirmek gerekiyor.
Bildirimlerin karşılaştırılması sonucunda, beyan edildiği halde artış sebepleri gereği gibi izah edilemediği tespit edilen mal varlığındaki artış için bildirim sahibi, izaha davet edilir.
Yazılı olarak yapılan izahatta;
- Mevzuata veya genel ahlaka uygun olarak sağlandığı ispat edilemeyen mallar,
- İlgilinin sosyal yaşantısı bakımından geliriyle uygun olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya çıkan artışlar, “HAKSIZ MAL EDİNME SAYILIR.“
Ahlaki ve haklı mal edinenler çoğu günde çorba ile yetinirken, haksız mal edinenler de her gün ve de kebabın, vali olan çeşidini yemekten vazgeçmiyor.
Bu kebabın içinde, bilinen tüm kebap çeşitlerinden
en az birer parça bulunuyor ve
fiyatına bakıldığında da
çorba içen ve kebap yiyen arasındaki mal varlığı farkı görülüyor.
Okunuyor olmak dileğiyle,
saygılar.