ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

18.06.2020

KISA KISA (1)

SON KULLANMA TARİHİ


Üç ay sonra bugün market alışverişine gittim. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ederek işimi hemen bitirmek istedim.
   Özellikle gıda maddelerini alırken üretim ve son kullanma tarihlerini arıyorsun, yok. Sanki görülmemesi için her şey yapılmış gibi. Üretici firmanın insafına bırakılmış diye düşünüyorsun. Bu ülkeyi yöneten hükümetler, ilgili ticaret bakanlarının sanki hiç akıllarına gelmiyor mu? Alış-veriş yapan genç insanlar olduğu gibi, pek çok da yaşlı insan vardı markette. Bir an önce alışverişi bitirip çıkmak istiyorum, fakat bul bulabilirsen son kullanma tarihini.
   Alacağın ürünün kalitesini, fiyatını düşünürken bir de son kullanma tarihini gizliyor gibi yapmaları iyi niyetle açıklanamaz.
   Ülkemizi yönetenlere, özellikle Ticaret Bakanı'na buradan sesleniyorum. Belki duyarlar. Hep ticaret erbabının çıkarlarına göre konumlanmayın. Halkı korumaya alın. Gözü görmeyecek yaşlıların da alışveriş yapacaklarını düşünün. Son kullanma tarihi tüm mallarda belli bir renk üzerine ve okunabilecek biçimde olmasını sağlayın.Bu zor bir şey değildir.
   Halka yaşamı kolaylaştırınız. İnsanların kandırılmasını önleyiniz.
****

TORBA YASA
   Yasaların, TBMM tarafından nasıl ve ne biçimde yapılacağını anayasamız belirlemiştir. Yasa yapmanın da bir tekniği, yöntemi, kabulü, yürürlüğe girme biçimi vardır.
   Örneğin 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Yasası'nı ele alalım.
Bakınız yasanın bir numarası, adı, kapsamı, amaçları, ilkeleri ile eğitim ve öğretimin her kademesi için ayrıntılı açıklamaları olan bir yasa vardır önümüzde. Yarınlarda bir okul yetkilisi, bir milli eğitim görevlisi açar bulur yasanın tamamını okur, yapması gerekeni yapar. Uygulamada bir hata, bir eksiklik görülürse, mecliste usulüne uygun görüşme yapılarak değişikliğe gidilebilir. Yetki yüce meclistedir.
   Son yıllarda bir ‘'torba yasa'' uygulaması var ki, torbanın içinde ne ararsan var. Yakınmalara konu olabilecek bazı maddeler konulabiliyor. Son anda bir madde eklenerek geçebiliyor.
Hazırlayanların amacı kendileri tarafından biliniyor, fakat milletvekillerinin çoğunun bunun ne maksatla getirilmiş olduğundan haberi olmadığını basından öğreniyoruz.
Neden torba yasaya ihtiyaç duyuluyor? Bir yasanın bazı maddeleri değiştirilmesi gerekiyorsa, usulüne uygun getirilir, yasanın bütünlüğü ile birlikte ele alınır, açıklamaları yapılır ve
gerekli değişme yapılır. Açık olmak, şeffaf olmak herkesin isteğidir ve de beklentisidir.
   Halkın seçtiği TBMM'nin aldığı kararlara da, yaptığı yasalara da tüm halkımız saygı duyar ve kabul eder. Ancak torba yasa uygulaması bize, sanki gözlerden kaçırılmak istenen işlerde
kullanılıyor algısı yaratmış gibi duruyor. Halkın hizmetindeki her kademe yöneticimizin dürüstlüğünden kuşku bile duyulmasını istemiyoruz.

Bu yazı 606 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans