ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.12.2024

MAGNA CARTA- 14

ABD BAĞIMSIZLIĞI VE MAGNA CARTA

 

Magna Carta ABD için nerede ise kutsal bir belge gibi kabul edilmekte ve ABD anayasasının temeli sayılmaktadır. Temsilcileri olmadan bir koloniye vergi konamayacağı kuralı Amerikan kolonisinin İngiltere'ye başkaldırısının nedenlerinden biri olmuştur. Magna Carta, ayrıca İngiltere ve Galler'in yanısıra ABD'de de hukukun üstünlüğünün yolunu ve iktidar gücünün sınırlarını çizmiştir.

Amerika'nın İngiliz İmparatorluğu'ndan bağımsızlaşması, Amerkan İhtilali, 13 Amerkan kolonisinin ihtilalci ve politik hareketinin sonucunda doğmuş ve 1776'da koloniler üzerindeki İngiliz egemenliği sona ermiş, bağımsız ABD kurulmuştur. İngiltere'den bağımsızlığa kavuştuktan hemen sonra, 15 Kasım 1777'de devlet, ‘'Articles of Confederation'' -Konfederasyon'un Yasası''- ile yönetilmeye başladı. Bu yasa ile yönetim gücü ve harcamalar için gelir talep etme yetkisi tanımlanmış fakat, bu vergileri toplama yetkisi, ticareti ve para basmayı içeren konular açıklığa kavuşmamıştı.

14 Mayıs -17 Eylül 1787 arasında Philadelphia'da toplanan Philadelphia Convention'ı çıkan sorunların çözümü için ve bir ABD anayasası yapmak üzere bir araya geldi. Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra savaşın ünlü generali George Washington, Mount Vernon'a çekilmiş ve orada sakin bir ortamda emekliliğini yaşamayı planlamıştı. 1784'te batıya, kendi taşınmazlarını incelemek için yaptığı gezide, ülke sorunlarının derinleştiğini gördü. 1786'da bir anayasa meydana getirilmesinden endişeliydi. Yaşanmakta olan kaostan ülkeyi kurtarmak için, ülkeyi elit bir grubun yönetmesi düşüncesindeydi. Birçok vatandaş da Philadelphia Convention'unun bu amaçla toplandığı görüşünde idi. Washington bu büyük toplantıya gitmeme kararında idi. Çünkü gittiğinde büyük olasılıkla yönetimin başına getirilecekti. Bundan, ona göre harpte yarattığı şöhreti nedeniyle, iktidarın başına getirilmiş olduğu sonucu çıkacaktı. Bu onun ününü zedeleyebilirdi.

James Madison ve Henry Knox onu Convention'a katılmaya ikna ettiler. Onlar, ülkenin ulusal bir merkezden yönetimi, bunun da Washington tarafından yapılmasını istiyorlardı. Washington'a halkın güveni tamdı. Philadelphia'nın o meşhur yaz sıcağında toplanan meclis, önce ülkenin üçlü bir yönetimle mi yoksa tek bir liderle mi yönetileceğini tartıştı. Tek lidere karar verildi. Washington başkan seçildi. Ve sonra 4 Mart 1789'da ülkenin, 7 maddelik ilk anayasası yapıldı.

ABD anayasası başlangıçta 7 maddeden meydana gelmişti. Anayasanın ilk original kopyalarından biri 2022 yılında, North Caroline'da bir evin ufak bir dolabının içinde bulundu ve müzayedede 9 milyon dolara satıldı.  1787'de yazılan, 1788'de onaylanan ve 1789'dan beri yürürlükte olan ABD anayasası dünyada en uzun yaşayan devlet anayasasıdır. İngiliz anayasası ABD'ninki gibi bir yasa halinde toplanmamıştır. Zaman içinde yavaş yavaş gelişmiş ve gelişmektedir.

 ABD anayasası Tanrı adından, Jesus Christ'tan ya da Hıristiyanlıktan söz etmez. Din kelimesi anayasada iki kez geçer. Hıristıyanlık ülkenin devlet dini değildir. Hükümette çalışanların dinsel bir testten geçmesi istenmez. Bütün insanların eşit yaratıldığına, Tanrının insanlara hayat, özgürlük ve mutlu olma hakkı verdiğine inanılır.  Bunlar doğarken kazanılmış haklardır, bunlar kimseden geri alınamaz. Jefferson'a göre Tanrı bu hakları insanlara vermiştir. Devletin görevi vatandaşlarına hayatları süresince bunları gerçekleştirmesini sağlamaktır.


Bu yazı 17 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans