ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

03.12.2019

ALTIEYLÜL

.

6 Eylül 1922'de ilimiz Balıkesir'in düşman işgalinden kurtulduğu gündür. Bunu biliyoruz ve her yıl da kutluyoruz.

  1. Eylül 1922 öncesi Balıkesir ne durumdaydı?..

İzmir`in işgalinin ardından Ayvalık`tan başlamak üzere Balıkesir`e gelen işgal güçleri tüm kente egemen olmasına karşın mücadele ruhuna engel olamamıştır. Hukukçu kimlikleri de olan ve Balıkesir Barosu'nu da kuran Süleyman Sadi Bey, Mustafa Necati Bey,Mehmet Sait Bey, İbrahim Etem Bey , Bahur Bey ve Mehmet Esat Bey hem habercilik yaparak hem de silahlı olarak ilimizde mücadeleyi sürdürürken özellikle Sındırgı ve Akhisar yönünde ise Çerkez Ethem ve arkadaşları işgalci güçlerin karşısında çetin mücadeleler vermişlerdir. Onlardan önce ise 29 Mayıs’ta 1919’da Yunan Ordusu’nun Ayvalık’ı işgal etme girimine yönelik o sırada Ayvalık’ta 172. Alayın komutanı Yiğit Yarbay Ali Çetinkaya ve askerlerin ilk kurşunları ise bağımsızlık savaşının unutulmaz anlarıdır.

Yakın tarihimiz anlatılır ve yazılırken Erzurum ve Sivas Kongreleri yazılır anlatılır ama Balıkesir'de yapılan toplantı ve mücadeleleri biliyor muyuz? Hatırlamakta fayda var. Balıkesir Dârünnâfia Medresesi’nde Ayvalık, Soma, Akhisar bölgelerinden gelen Kuvâ-yi Milliye temsilcilerinin de katılmasıyla 28 Haziran 1919’da toplanan I. Balıkesir Harekât-ı Milliye Kongresi 13 Temmuz’a kadar devam etti. Yunanlılar’ın İzmir’e çıktıklarının ertesi günü Balıkesir’de Alaca Mescid’de kalabalık bir halk kitlesinin katıldığı toplantıda Yunan işgalini tanımama kararı alındı. Ayrıca kırk kişilik bir heyet seçilerek Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti kuruldu. İstanbul hükümetinin içine düştüğü aczi açıkça dile getiren bu heyet çeşitli toplantılarında önemli kararlar alındı. Erzurum Kongresi’nin açılışından iki gün sonra toplanan ve Asıl Balıkesir Harekât-ı Milliye Kongresi diye anılan II. Balıkesir Kongresi 26-30 Temmuz tarihleri arasında toplandı. Bu kongreye ilk defa üniformalı subaylar da katıldı. Bu sırada 61. Fırka kumandanı olarak Balıkesir’e gelen Miralay Kâzım Bey’in de (Özalp) gayretleriyle, Kuvâ-yi Milliye ile küçük birliklerden oluşan Ayvalık (29 Mayıs), Soma (9 Haziran) ve Akhisar (23 Haziran) cepheleri kuruldu.

Balıkesir'in işgale karşı direnişi bir yandan da kuvayi milliye hareketine destek anlamı taşır. Çünkü, Balıkesir işgalden kendini kurtaran tek şehirdir ve ulusal ordunun yardımı gerekmeksizin işgali ilimizden def etmiştir.

Düşmanı kendi eliyle topraklardan def eden ve yiğitliği ile örnek gösterilen Balıkesir insanı, tarihler 6 Eylül 2019'u gösterdiğinde o eski günleri düşünüp övünürken yarınlara ve yarınlardaki Balıkesir'e dair neler düşünüyor acaba?..

Neleri de değil neyi düşündüğü belli insanımızın. Geçim derdi. Tarım kenti olmakla övünen ilimizde endüstri bölgeleri kurulup tüm ilin sanayi kenti olması yönünde adımlar atıldığını, tarıma ve hayvancılığa desteğin azaldığını, ilimizdeki firmalara süt veren köylümüzün süt paralarını alamadığını, dünün Seka'sının günümüzün termik santrali ile zahir saçan bir yapı haline geldiğini, köylerden kent merkezine gelen genç işsizlerin geçim derdine düştüğünü, suç oranının arttığı bir il olduğumuzu biliyor muyuz?.. Biliyoruz ve hatta düşünüyoruz belki de. 6 Eylül 1922'de def ettiğimiz işgalcilerin gidip de başımıza dert olarak işsizliğin, geçim derdinin, suçların geldiğini görüyor ve düşünüyoruz.

Yine bugün, 6 Eylül 2019'da ilimize doğru haber ve dürüst yayıncılık sunmayı amaç edinen Yeni Haber sitesi, Ekrem Balıbek'in ve Yeni Haber Gazetesi'nin dürüst gazeteciliğinden aldığı güç ile yayın hayatına başladı. İlimize, ülkemize ve insanlarımıza umut ve bilinç vermesi dileğiyle, tekrar merhaba Yeni Haber.

 


Bu yazı 388 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans