YazıYorum (Mete Kozdağ)
Ülkemizin son yıllardaki tek kullanımlık içecek ambalaj miktarı, 50 milyar civarında olduğu saptanmış.
Bu miktarın, çevre sorunu olmaktan çıkarılması ve dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için hazırlanan 'Depozito Yönetim Sistemi' Türkiye Çevre Ajansı tarafından işletilecek.
Depozito; kabıyla birlikte satılan bir malın, kabı için alınan ve kap geri getirildiğinde alıcıya geri verilen para veya kap bedeli olarak tanımlanıyor.
Türkiye Depozito İade Sistemi (TÜDİS) Eylül 2017 yılında ve 'Sıfır Atık' projesiyle başladı
Bu sistemde;
- Bakanlıkça belirlenen depozito bedeli alınacak.
- Vatandaş, ürünün fiyatı dışında ödediği depozitoyu almak istediğinde; sistemin belirlediği market veya diğer toplama noktalarına yönlendirilecek.
- Depozito almak için, atığı iade edecek.
- İade sonrasında da depozito bedeli, alışveriş puanı olacak ve bu puanlar ya karta ya da telefon uygulamasına yüklenecek.
Verilere göre ülkemizin yıllık katı atık miktarı yaklaşık 30-35 milyon ton arasında ve bunun da % 20-25'ini, içecek ambalajları oluşturuyor.
Depozito geliyor ve "Depozito Saha Yönetim Sistemi'nin Kurulması ve İşletilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü'' Türkiye Çevre Ajansı tarafından hayata geçiriliyor.
İlk adım olarak Sakarya, pilot bölge seçildi ve bu yıl tüm il ve ilçelerde depozito iade makineleri kurulacak.
Depozito geliyor ve içecek ambalajlarının tescil ve işaretleme süreci, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından takip edilmekte, 'Depozitosu Olan Ambalajlar' (DOA) uygulaması ile bu logonun olduğu plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajları, sisteme entegre depozito makinelerine verilecek.
Depozito geliyor ve sistemin çok iyi işletilmesi gerekiyor.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.