YazıYorum (Mete Kozdağ)
Beslenmek, sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için ihtiyacımız olan besin öğelerini, yeterli ve dengeli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması
BES (Bireysel Emeklilik Sistemi), düzenli birikimler yaparak, emekliliğinizi hayall
2003 yılında uygulanmaya başlanan ve 2013 yılında getirilen 'Devlet Katkısı' uygulaması ile birlikte cazibesi artan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2024 yılı sonunda; 9.5 milyon katılımcıya ve 1.2 trilyon lira fon büyüklüğüne ulaştı.
Çalışanlardan emeklilik
Bankalar bireysel emeklilik adı altında kesmiş oldukları aylık primlerle daha yüksek ikramiye ödüyor. Ancak bankalar her ay almış oldukları primlerle faiz karşılığı kendi havuzlarında işlemler yapıyorlar. Faizsiz bankacılık yapan kuruluşlarda da durum farklı değil.
Birikimlerin faizsiz olarak güvence altına alabilecek doğru ve güvenilir bir sistemi arayan çok insan var ama bulamıyorlar.
'BES'lenme, kredi kartı, maaş promosyonu, hayat sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası, kasko, trafik sigortası, hırsızlık poliçesi, vb., haram diyenler, hangi akılla bunları söylüyor.
Faiz veren bankalar; paramızı alır, bu parayı başkasına kredi olarak verir veya diğer bankaya faize koyar, ya da bono, tahvil vb. alır. Buralardan kazandığı paradan, hakkımız olanı verir, zarar etmemiş olursun.
Faiz vermeyen bankalar; paramızı alır, bu parayı mala yatırır, sonra malı satar. Satıştan kazandığı paradan, hakkımız olanı verir, mal satılmaz veya daha aza satılırsa, zarar etmiş olursun
Kar payı esasına göre çalışan sistemde ana paranın vadesi geldiğinde ne kadar kazandıracağı belli değildir. Kredilendirilen projelerden zarar edilmesi de ihtimal dahilindedir.
Faizli sistemde ise bu mümkün değildir, vade geldiğinde önceden taahhüt edilen tutar mutlaka anapara sahibine ödenir.
Kısacası temel fark; Faizde ana paranın vade sonundaki kazancı belli olurken, kar payında kazancın destek verilen projelerin verimliliğine göre oluşmasıdır.
2022 yılında yapılan değişiklik ile devlet katkısı oranı, yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi.
Ayrıca getirilen yeni düzenleme ile birlikte, artık katılımcılar ödeyecekleri katkı paylarının yıllık brüt asgari ücreti aşan kısmı için de takip eden yıllarda devlet katkısı alabilecekler.
2021 yılı Temmuz ayı itibariyle de 18 yaş altı genç ve çocuklara da sisteme katılma hakkı tanınmıştı.
Yapılan önemli değişikliklerde
- 45 yaşından büyükler de talep etmesi halinde OKS'ye girebilecek,
- BES alacağının temlik (bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmesi) edilmesi suretiyle bankalara teminat olarak gösterilebilecek,
- Birikimden kısmi para çekme hakkı olacak,
- Kısa vadeli nakit ihtiyacı için sistemden çıkmadan uygun koşullarda finans desteği verilecek,
- Limit üzerinde toplu para yatıranlar, limiti aşan kısım için devlet katkısı olacak.
'BES'lenin, faydasını göreceksiniz.
Kendiniz için 'BES'lenin, başkasını karıştırmayın.
Gençken 'BES'lenmeye başlayın.
Doğar doğmaz, sizi 'BES'lemeye başlasınlar.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.